Un informe europeu certifica la ingerència russa en el procés independentista

L’objectiu de Rússia era provocar “una molt profunda i intensa inestabilitat a Espanya”, segons l’estudi del ‘Joint Research Center’ de la CE, publicat el mes de març

Gràfic inclòs a l'apartat dedicat a Catalunya de l'informe del 'Joint Research Center' sobre ingèrencies russes als països de la UE

“La disputa catalana va ser instrumentalitzada per Rússia amb un intent de soscavar i danyar la integritat i funcionalitat de la democràcia, crear efectes cascada en d’altres estats membres i influenciar en els processos de presa de decisions”. Així de clar s’expressa l’informe “Hybrid Threats. A comprehensive resilience ecosystem” (Amenaces Híbrides. Un ecosistema de resiliència integral), realitzat pel “Joint Research Center” (Centre Comú de Recerca), el servei de Coneixement i Ciència de la Comissió Europea, i preparat conjuntament amb el Centre Europeu d’Excel·lència per a la lluita contra les amenaces híbrides (Hybrid CoE).

Aquest informe, publicat el mes de març, certifica la ingerència russa en el procés independentista català. Consta de 124 planes i analitza diverses amenaces híbrides, com les vinculades a les informacions falses entorn l’epidèmia de la Covid, les tensions als països de l’est dels Balcans, l’atemptat contra el gasoducte Nord Stream 2 o els esforços russos per desacreditar Emmanuel Macron davant les eleccions presidencials franceses. El capítol dedicat a Catalunya ocupa tres pàgines i inclou diversos gràfics sobre l’evolució de la ingerència russa al llarg del procés independentista i una imatge d’una manifestació amb profusió de banderes estelades. S’hi afirma que “encara que Rússia no va crear el conflicte el va explotar en benefici propi intentant influir en les percepcions, actituds i decisions del públic afectat. L’objectiu del Kremlin en aquest cas no era la independència de Catalunya sinó una inestabilitat molt profunda i llarga en un estat membre de la Unió Europea i de l’OTAN que pogués influir finalment en tots els països de l’Oest”.

També s’hi recull que “líders del moviment independentista català van tenir relació amb membres dels serveis d’intel·ligència russos i del crim organitzat” i que, per desestabilitzar Espanya, Rússia es va basar en instruments com “el suport a actors polítics, l’ús de xarxes informàtiques, la col·laboració en la polarització i la divisió de la societat, la promoció de narratives contradictòries, el finançament de grups culturals i think tanks, el descrèdit de determinats líders, operacions cibernètiques i inversions externes directes”.

“Amenaces Híbrides. Un ecosistema de resiliència integral” és introduït per articles de Margaritis Schinas, vicepresident de la Comissió Europea per la Promoció de l’estil de vida europeu, i de Mariya Gabriel, comissària europea per la Innovació, la Recerca, la Cultura, l’Educació i la Joventut. Schinas destaca que el propòsit de l’informe és “servir de manual estratègic per als Estats membres i les institucions de la Unió Europea per anticipar les amenaces híbrides, avaluar-ne l’impacte i orientar les respostes adequades” i Gabriel assenyala que “la no provocada i injustificada agressió de Rússia contra Ucraïna ha demostrat la importància de construir resiliència per la seguretat i la prosperitat de la UE”.

(Visited 548 times, 1 visits today)

avui destaquem

1 comentari a “Un informe europeu certifica la ingerència russa en el procés independentista”

Feu un comentari