Engega la campanya del 23-J sense acord dels partits independentistes i l’electorat desmobilitzat

El PSC es marca com a objectiu eixamplar fins a 15 diputats la distància respecte al PP a Catalunya

Urna

Amb l’auge de la dreta i l’extrema dreta com a teló de fons, la cursa cap al 23-J comença sense unitat programàtica entre els partits independentistes. ERC vol un consens per fixar un “preu més alt” a una hipotètica investidura de Pedro Sánchez, Junts avisa que no regalarà ni un vot i la CUP fixa com a condició que el PSOE fixi data i pregunta per al referèndum. Tot plegat després d’una davallada de la mobilització del vot independentista al 28-M. Finalment, però les bases de l’ANC han tombat la proposta de la direcció de l’entitat de promoure l’abstenció o el vot nul.
Per la seva banda, el PSC es marca com a objectiu eixamplar dels 10 diputats actuals als 15 la distància amb el PP a Catalunya.

En aquest context, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, s’ha marcat com a objectiu eixamplar la distància respecte al PP a Catalunya en les eleccions espanyoles del 23-J. Actualment és de 10 diputats i vol arribar fins a 15. A finals de maig, Illa va dir que seria una “contribució important” perquè no hi hagi govern del PP. Meritxell Batet repeteix com a número 1 de la llista per Barcelona i el lema podria ser ‘Si tu no hi vas, ells tornen’, l’eslògan que els socialistes es van inventar el 2008 per combatre l’alta mobilització de la dreta. Segons els socialistes, no és moment de bloquejar ni posar preu a una eventual investidura de Sánchez.

Després de la davallada de vots d’ERC, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va fer una crida a un “front comú democràtic” per mobilitzar el vot sobiranista davant l’auge de l’extrema dreta i va donar per fet que PP i Vox governaran després de les eleccions. Han anat passant les setmanes i la proposta no s’ha concretat.

Per la seva part, Sumar-En Comú Podem presenta la diputada Aina Vidal de cap de cartell en substitució de Jaume Asens. Vidal té com a repte trobar el seu lloc en una campanya molt polaritzada pel vot útil. De fet, els comuns defensen que el 23-J no va del vot útil sinó del “vot decidiu” que diuen que representa la seva candidatura per tal de garantir que es reediti el govern de coalició d’esquerres.

I el PP es presenta a Catalunya amb la novetat de Nacho Martín Blanco com a cap de llista per Barcelona. El fins fa poques setmanes portaveu de Cs al Parlament ha fet el salt al PP després de qüestionar la viabilitat de Ciutadans.

Aquestes són les primeres eleccions dels últims anys en què Cs no es presenta i, per tant, una de les incògnites és on aniran a parar els vots que fins ara anaven al partit lliberal. Especialment a Catalunya, on Ciutadans encara manté representació al Parlament. Es dona la circumstància que el PP farà el acte principal d’inici de campaña amb el president del partit, Alberto Núñez Feijóo, a Casteldefels.

(Visited 121 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari