Frustració independentista pel fracàs del ‘CatalanGate’ al Parlament europeu

El Ple va aprovar l’informe PEGA amb els vots favorables de socialistes, populars, ERC i Toni Comín, l’abstenció de Carles Puigdemont, Ciutadans i Vox i l’absència de Clara Ponsatí

Votació al Ple d'Estrasbourg, el 15 de juny, amb Carles Puigdemont i Toni Comin a la darrera fila de l'hemicicle

Els grups independentistes que volien que el Parlament europeu avalés una dura crítica al govern espanyol arran de la publicació de l’informe batejat com a CatalanGate pel col·lectiu canadenc Citizen Lab l’abril de l’any passat van patir una gran frustració el passat dijous 15 de juny. Aquell dia, El Ple de l’Eurocambra va aprovar les recomanacions que havia fet la comissió d’investigació de l’ús de Pegasus i altres programes d’espionatge equivalents en diversos països europeus, després de 15 mesos de treball. El Ple va aprovar aquestes recomanacions per 411 vots a favor, 97 en contra i 37 abstencions. Entre els vots favorables hi havia els dels eurodiputats socialistes i populars, els dels republicans Diana Riba i Jordi Solé i el de Toni Comín, de JuntsxCatalunya. Carles Puigdemont es va abstenir mentre que Clara Ponsatí no es va presentar al Ple, celebrat a Estrasburg.

Els cinc països on s’han centrat més els treballs d’aquesta comissió, coneguda com a comitè PEGA, han estat Hongria, Polònia, Grècia, Xipre i Espanya. Espanya va ser incorporada després que Citizen Lab publiqués el seu CatalanGate quan el comitè PEGA ja estava en marxa. Els eurodiputats independentistes han intentat en tot moment que l’informe condemnés el govern espanyol per la seva suposada implicació en l’espionatge il·legal dels telèfons de 65 persones partidàries de la independència de Catalunya. L’eurodiputada holandesa Sophie in ‘T Veld va ser inicialment força receptiva a les pressions dels eurodiputats independentistes i va fer un primer esborrany d’informe, on basava l’apartat referit a Espanya en l’informe de Citizen Lab, coordinat per l’independentista català Elies Campo i retalls d’articles del digital també favorable a la independència El Nacional. Les crítiques a aquest esborrany van dur in ‘T Veld a fer un informe definitiu menys agressiu contra el govern espanyol. El comitè PEGA el va aprovar per 30 vots a favor, 3 en contra i 4 abstencions. Diana Riba hi va votar en favor i Puigdemont es va abstenir.

El Ple del Parlament no va debatre dijous l’informe sinó les recomanacions que incorporava. I en aquestes recomanacions es demanava el govern espanyol que fes “una investigació completa, justa i eficaç” sobre els casos denunciats per Citizen Lab i els espionatges que han patit també el president Pedro Sánchez i alguns dels seus ministres. A més, suggereix a l’executiu espanyol que busqui la col·laboració de l’agència policial europea Europol en aquesta investigació. L’independentisme ha pretès presentar aquestes recomanacions com una rebolcada del govern espanyol i el reconeixement que hi ha una persecució ideològica contra ell rere el suposat espionatge que han denunciat. No ha estat així, tot i que les terminals mediàtiques de l’independentisme, començant per la pròpia TV3, ho han presentat així. Evidentment, els eurodiputats socialistes no haurien votat unes recomanacions que deixessin en mal lloc el govern del qual en formen part.

Puigdemont va justificar la seva abstenció precisament per aquesta frustració davant les conclusions aprovades pel Ple del Parlament. L’absència de la seva companya Clara Ponsatí a l’hora de votar-les es pot interpretar en el mateix sentit. El Catalangate és mort a l’Euro cambra tot i que els advocats dels independentistes implicats en processos judicials per haver organitzat el referèndum de l’1 d’octubre del 2017 i les mobilitzacions violentes convocades pel Tsunami Democràtic el 2019 intentaran mantenir-lo viu a les instàncies judicials europees. Vista aquesta mort del CatalanGate a Brussel·les, la Plataforma per la Llengua ha presentat una denúncia contra l’estat espanyol a un jutjat de la capital belga. Diu que Espanya ha espiat tres dels seus dirigents que viuen a Brussel·les. Els responsables d’aquest muntatge propagandístic no es rendeixen.

(Visited 431 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari