IQOXE i tres exdirectius, processats per imprudència greu amb resultat de mort

La interlocutòria els atribueix també els delictes d'estralls i contra els drets dels treballadors

    Imatge de les instal·lacions d'IQOXE al polígon sud de Tarragona (ACN)

    L’empresa IQOXE i els tres exdirectius investigats per l’explosió a la planta de la Canonja el 14 de gener del 2020 seran processats pels suposats delictes d’imprudència greu amb resultat de mort i lesions, contra el dret dels treballadors i per estralls. La titular del jutjat d’instrucció número 1 de Tarragona ha comunicat la finalització de les diligències i ha deixat el cas a punt del judici oral amb una interlocutòria de transformació del procediment.

    L’exdirector general d’IQOXE, José Luis Morlanes -que encara és accionista de l’empresa-; l’exdirector de la planta de la Canonja, Juan Manuel Rodríguez Prats; i el director de seguretat, Gerardo Adrio, han estat imputats pels tres suposats delictes. Considera la jutgessa que, com a “màxims directius” amb capacitat de decisió, havien d’adoptar “obligacions i mesures” de necessari compliment en matèria de prevenció, informació, control de riscos i seguretat.

    Segons la magistrada, la política empresarial d’augment de producció i reducció de costos va derivar en un deficient manteniment de les instal·lacions i l’exercici de l’activitat sense les condicions de seguretat exigibles i amb una plantilla insuficient. L’explosió va causar tres morts i lesions a deu treballadors més i a tres persones fora de l’empresa.

    S’han comptabilitzat 31 perjudicats al terme de Tarragona i 17 a la Canonja -entre els quals els dos ajuntaments-. En el procediment judicial del cas que la jutgessa defineix com l’accident “més greu ocorregut en una empresa química en tota Europa” s’han personat dotze acusacions particulars i dues populars. Un cop notificada la interlocutòria, les parts tenen ara deu dies per sol·licitar l’obertura de judici oral formulant escrit d’acusació.

    D’aquesta causa principal que finalitza ara la seva instrucció, s’han derivat dues peces separades més: una referida a les autoritzacions i llicències administratives d’IQOXE i una segona pels vessaments de productes químics contaminants que l’empresa hauria efectuat al mar. També s’han tramitat com a peces separades les relatives a la responsabilitat civil, de la qual, a banda dels investigats, podria resultar responsable també l’asseguradora AIG Europe, tot i que ja ha indemnitzat a la majoria de víctimes i perjudicats, segons la interlocutòria.

    (Visited 62 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari