El Parlament tramita la llei dels comuns per eliminar les pensions a expresidents corruptes

ERC, Junts i la CUP tomben les propostes del PSC i Ciutadans per suprimir les pensions vitalícies

El ple del Parlament de Catalunya

Foto: Parlament de Catalunya (Ramon Boadella)

La proposició de llei d’En Comú Podem per eliminar les pensions als expresidents del Parlament i de la Generalitat en cas de condemna ferma per corrupció ha superat el debat de totalitat al ple. La iniciativa seguirà la tramitació parlamentària després que només Junts hagi votat a favor de la seva esmena a la totalitat -en considerar que és una proposta “ad hoc per un cas concret”- i ERC s’hagi abstingut.

La proposta dels comuns busca que es revoquin automàticament totes les assignacions i pensions a expresidents de la Generalitat i del Parlament en cas de condemna ferma per delictes de corrupció. Concretament, es refereixen a prevaricació, falsificació documental, tràfic d’influències, malversació o finançament il·legal de partits polítics, amb ànim de lucre i en benefici propi o de tercers. A més, volen que de la mateixa manera que el ple pot revocar les prerrogatives a expresidents de la Generalitat, en determinats casos es pugui aplicar també a expresidents del Parlament.

En canvi, s’han tombat les iniciatives del PSC i de Ciutadans. Els socialistes apostaven per suprimir les assignacions temporals que reben els expresidents de la cambra i les pensions vitalícies un cop es jubilen, mentre que la formació taronja pretenia acabar amb els pagaments a expresidents del Parlament i també de la Generalitat i amb els recursos “extraordinaris” econòmics i materials que rep el cap de l’oposició. En aquests casos, han estat ERC i Junts -que han votat a favor de l’esmena a la totalitat- i la CUP –que s’hi ha abstingut- els qui han impedit que aquestes iniciatives puguin prosperar.

A parer del diputat republicà Jordi Orobitg, la proposta del PSC està “desfasada” i necessita una “revisió intensa” a causa de les conseqüències que podria tenir per als expresidents que avui dia reben aquesta prestació. Per la seva banda, el diputat de Junts Jaume Alonso-Cuevillas ha negat cap “interès personal i partidista” i ha defensat les esmenes a la totalitat perquè, a parer seu, les propostes eren un “bunyol”. A més, ha rebutjat eliminar les pensions a tots els expresidents perquè cal “dignificar i preservar el prestigi” a les institucions.

(Visited 83 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari