El Parlament europeu reclama que s’investigui “els contactes estrets i regulars entre funcionaris russos i secessionistes catalans”

El Ple de l'Eurocambra aprova que el Centre Europeu d'Excel·lència per a la Lluita contra les Amenaces Híbrides d'Hèlsinki analitzi les relacions entre el Kremlin i la Generalitat

Ple del Parlament on es s'ha votat l'informe que reclama que s'investigui la trama russa del procés

El comitè especial del Parlament europeu que estudia les ingerències exteriors en tots els processos democràtics de la Unió Europea incloent la desinformació, coneguda com a comissió ING2, va aprovar aquest dijous 1 de juny una esmena al seu informe final en què reclama que s’investiguin els contactes entre emissaris russos i polítics i dirigents independentistes catalans. L’esmena, presentada pel grup Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates (S&D) diu textualment: “ Considerant que les conclusions sobre els contactes estrets i regulars entre funcionaris russos i representants d’un grup de secessionistes catalans a Espanya, així com entre funcionaris russos i el principal donant privat per a la campanya del Brexit ‘Vote Leave’, requereixen una investigació a fons i formen part de l’estratègia més àmplia de Rússia d’utilitzar totes i cadascuna de les oportunitats per manipular el discurs per promoure la desestabilització”. La frase queda interrompuda perquè és un dels molts ‘considerants’ que es van debatre a la sessió final del comitè ING2 i es referia a un informe aprovat amb anterioritat.

L’informe es va aprovar el passat dia 26 d’abril, pendent del debat de les esmenes que s’ha fet aquest 1 de juny. Una de les seves conclusions és que “reitera la seva preocupació per les revelacions constants de finançament massiu russa de polítics, partits polítics i antics polítics i funcionaris en una sèrie de països democràtics, amb el propòsit d’interferir i aconseguir influència en els seus processos interns; expressa la seva preocupació per les connexions de Rússia amb diversos partits polítics i polítics de la Unió i la seva àmplia ingerència en moviments secessionistes als territoris europeus i a la Unió, com a Catalunya, on s’insta les autoritats pertinents que duguin a terme una investigació exhaustiva, i demana al Centre Europeu d’Excel·lència per a la Lluita contra les Amenaces Híbrides, situat a Hèlsinki, que dugui a terme un estudi d’aquest cas concret”. Al final de la sessió es va votar globalment l’informe. Va obtenir 25 vots favorables, 1 en contra i 5 abstencions.

El Ple del Parlament ha aprovat hores més tard l’informe inicial que contenia la sol·licitud al centre finlandès que investigui la trama russa del procés i un ple pròxim debatrà el que conté l’al·lusió als contactes entre funcionaris russos i secessionistes catalans. En què ha aprovat avui, els eurodiputats de JxCat i ERC han votat en contra. Carles Puigdemont no s’hi ha presentat. La votació final s’ha saldat amb 469 vots favorables, 72 en contra i 75 abstencions.

Les ingerències russes en el procés independentista van ser estudiades a la comissió esmentada, en una sessió en què Jesús González Albalat, redactor d’El Periódico de Catalunya, va presentar la investigació periodística que detallava els vincles de dirigents independentistes amb emissaris russos. Aquesta investigació, duta a terme per la plataforma OCCPR (Organized Crime and Corruption Reporting Project) que inclou diversos mitjans de comunicació europeus, recollia les reunions de Carles Puigdemont i persones de la seva confiança amb emissaris russos coincidint amb la proclamació de la independència de Catalunya l’octubre del 2017. En aquestes reunions es va parlar del suport de Rússia a la independència a canvi que el govern de la Generalitat donés suport a la sobirania russa de Crimea i convertís Catalunya en un paradís fiscal de les criptomonedes.

La trama russa del procés es remunta, però, a anys anteriors amb les entrevistes a dirigents independentistes i tracte de favor a l’independentisme en mitjans com Russia Today o Sputnik TV. El Centre Europeu d’Excel·lència per la Lluita contra les Amenaces Híbrides també estudiarà el paper dels hackers russos en la promoció del procés a través de les xarxes socials i la participació en aquesta campanya de l’expert en informàtica Edward Snowden, que viu a Rússia després de difondre informacions secretes dels serveis d’intel·ligència dels Estats Units. El president rus, Vladimir Plutin, li ha atorgat la ciutadania russa.

Maite Pagazurtundúa, eurodiputada de Ciutadans que és membre de la comissió que estudia les ingerències exteriors a la Unió Europea,  ha afirmat avui, després de l’aprovació de l’informe, que “poc a poc es va completant el puzle de la desinformació i la ingerència estrangera de la Rússia de Putin a Catalunya a través del secessionisme català durant més d’una dècada”.

(Visited 273 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari