Com pitjor, millor per a alguns

Tots sabem que l’independentisme està passant per una greu crisi i que la popularitat ha baixat en picat. Segurament ens arriben a dir el 2017 que avui estaríem així i ningú no ens ho haguéssim cregut. Cal recordar que arribem al punt en què pel simple fet de dir que eres català, ja et relacionaven automàticament amb el procés independentista i si deies que no ho eres automàticament et qualificaven de botifler o fatxa.

És una evidència que des que el govern progressista va començar a governar a Espanya farà quatre anys amb polítiques útils com és una taula de diàleg, indultar els líders independentistes empresonats per l’intent de DUI o treure el delicte de sedició i reformar el de malversació, que ha canviat i ajudat molt a baixar l’auge de l’independentisme. Tampoc cal negar una evidència, i és que hi ha molta gent que no se sent espanyola… I és legítim. Estem en un estat de dret i en una democràcia on podem sentir i pensar el que vulguem sempre que no trenquem la llei, que és la línia vermella que es va saltar el Govern de Carles Puigdemont juntament amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Però almenys ara com ara, ja no et sents assenyalat per no ser independentista a Catalunya i fins i tot han fet autocrítica alguns líders del procés.

El que observo és que com menys procés hi ha, més semblances té la dreta d’aquest país amb alguns partits independentistes. Potser perquè els uns es necessiten als altres? Cada cop que ha guanyat i governat el Partit Popular, l’independentisme ha pujat… Què passaria si tornés a guanyar el PP a les properes eleccions generals? I si a més de guanyar pactaren amb VOX? Estic segur que l’equació seria la mateixa de sempre, però amb un perill afegit, i és tenir l’excusa l’extrema dreta, que podria incrementar encara més les bases que ja tenien el 2017. És a dir, un retrocés complet a Catalunya i, en conseqüència, a l’Estat Espanyol.

Els progressistes d’aquest país no volem que això passi. Començant pel simple fet de tenir un govern de dretes o extrema dreta, és a dir del Partit Popular amb VOX, que significaria un retrocés en tots els drets i llibertats conquerits en aquesta última legislatura com és la llei d’eutanàsia, la llei de pensions, la llei trans, la pujada de l’SMI, les polítiques feministes del govern actual presidit per Pedro Sánchez i sí, també les polítiques territorials, especialment les legislades per tornar la convivència a Catalunya allunyant-nos de la marea del procés.

Hi pot haver algun independentista radical que prefereixi que guanyi a Espanya el bloc conservador abans que el bloc progressista pensant en benefici propi? Pensant-ho fredament, el famós “com pitjor, millor” beneficiaria de forma resumida els extrems. Tant l’independentisme extremista com l’extrema dreta d’aquest país. Certament no hi ha una dreta moderada actualment a Espanya, l’independentisme en canvi sembla que torna a tenir un partit que a priori està disposat a seure i parlar cada cop més, l’Esquerra Republicana del senyor Gabriel Rufián o Pere Aragonés. Crec fermament que, en aquest cas en concret, malgrat no sentir-se espanyols i treballar (en teoria) per la independència de Catalunya, no desitgen en cap cas que la dreta torni a les regnes de les institucions de l’estat. I en general, més enllà del nostre vot, els que volem convivència a Catalunya som majoria. Per això Ciutadans amb prou feines té representació, Esquerra Republicana té més vots que JxCat o el PSC va guanyar en escons i vots les passades eleccions a Catalunya.

Però com a progressista i català, em preocupa molt que les dretes d’aquest país arribin al poder aquest any, per molts motius, però pensant en  la meva terra, especialment pel sistema lingüístic (un problema que és pràcticament inexistent però que sempre volen que ho sigui per al seu benefici electoral) i també pel que podria suposar que de nou es fracturés la societat catalana tornant als llaços grocs, les promeses de repúbliques impossibles o el victimisme amb eslògans com “Espanya ens roba ”, “Espanya és un país feixista”, entre d’altres.

Ja que el bloc de l’extrema dreta suposa un perill per a la convivència d’aquest país, si ets català i no vols despertar el monstre del procés a Catalunya ni el monstre de l’extrema dreta al conjunt de l’estat, si no volem tornar al 2017 d’una banda i el 1936 de l’altra, valora el que ens juguem i jutja tu mateix els que poden evitar que això passi.

(Visited 6 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari