El Centre d’Helsinki que investigarà la trama russa del procés, expert en l’anàlisi de les ingerències ordenades per Putin

En un dels seus informes destaca que el Kremlin és “capaç d’interrompre les eleccions democràtiques, organitzar un moviment de protesta o fer caure un govern”

Seu del Centre Europeu d'Excel·lència per la Lluita contra les Amenaces Híbrides, a Helsinki

El Centre Europeu d’Excel·lència per la Lluita contra les Amenaces Híbrides d’Helsinki (Hybrid CoE), al qual el comitè sobre Interferències Estrangeres de l’Eurocambra (INGE) encarregarà un informe que inclou la investigació de la trama russa del procés independentista de Catalunya, ha realitzat nombrosos estudis sobre les ingerències del Kremlin en la política internacional. Aquestes ingerències s’han realitzat sobretot mitjançant campanyes digitals de suport a moviments que posen en qüestió la cohesió de la Unió Europea però també amb entrevistes i promoció d’aquests col·lectius i els seus dirigents a mitjans de comunicació russos com Russia Today o Sputnik TV.

L’últim informe d’Hybrid CoE sobre les ingerències russes en un país europeu es va publicar el passat 13 d’abril i era un document de treball sobre les dimensions econòmiques, polítiques i socials de les amenaces híbrides del Kremlin a Moldàvia, país que vol formar part de la Unió Europea contra la voluntat de Vladimir Putin. Aquest centre és una organització internacional independent que té com a tasca fonamental “construir les capacitats dels estats membres per prevenir i contrarestar les amenaces híbrides” i té un paper destacat “com a plataforma entre la Unió Europea i l’OTAN, proporcionant un fòrum per a debats estratègics i entrenaments i exercicis conjunts”. Per “amenaces híbrides” entén els atacs convencionals i no convencionals per desestabilitzar països. Es va crear l’abril del 2017 i Espanya és un dels 33 països que li donen suport.

Entre els seus documents sobre les amenaces híbrides russes hi ha el cas de les violacions de l’espai aeri d’Estònia o les ingerències a través de campanyes a les xarxes socials per afavorir l’elecció de Donald Trump com a president dels Estats Units, el 2016. En un d’aquests documents destaca que el Kremlin és “capaç d’interrompre les eleccions democràtiques, organitzar un moviment de protesta o fer caure un govern”. També analitza la creació d’exèrcits de trolls per influir a través de les xarxes socials en la política i les eleccions de nombrosos països o en les revoltes de la primavera àrab del 2011. En un altre dels seus documents s’afirma que “els trolls del Kremlin són persones reals a qui se’ls paga per promoure un discurs que li sigui favorable”. Trolls i bots del Kremlin van tenir una presència destacada durant el procés independentista català. Un estudi de l’empresa d’analítica de xarxes socials Audiense va calcular que, entre el 29 de setembre i el 19 d’octubre del 2017, prop de 5.000 perfils automàtics de Twitter van difondre sistemàticament missatges des de mitjans finançats pel Kremlin favorables al procés independentista.

L’1 de juny, el Ple del Parlament europeu debatrà l’informe que va aprovar aquest dimecres 26 d’abril la comissió INGE que “reitera la seva preocupació per les revelacions freqüents del finançament massiu de Rússia de partits polítics, dirigents o ex-dirigents polítics de països democràtics  per interferir o guanyar presència en els seus processos domèstics. Expressa la seva preocupació per la connexió de Rússia amb diversos polítics i partits polítics de la Unió Europea i per la seva àmplia influència en moviments secessionistes de territoris europeus, incloent Catalunya. Urgeix les autoritats perquè realitzin investigacions exhaustives per clarificar què va passar i demana el Centre Europeu d’Excel·lència per la Lluita contra les Amenaces Híbrides d’Helsinki que realitzi un estudi sobre aquest cas específic”.

(Visited 56 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari