El delta de l’Ebre es prepara per iniciar la campanya de l’arròs amb la meitat de l’aigua de reg

Les comunitats de regants estudien fórmules per fer front a la retallada anunciada davant la sequera

L'aigua entra des de la sèquia de rec a un arrossar a Sant Jaume d'Enveja (ACN)

La sequera obligarà els pagesos del delta de l’Ebre a començar la campanya de l’arròs amb la meitat de dotació d’aigua de reg de la qual és habitual. La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ha traslladat formalment la decisió de la retallada a les comunitats de regants de l’Esquerra i la Dreta, que ja treballen per ajustar-se al nou escenari buscant fórmules per poder tirar endavant el conreu.

De moment, la de l’Esquerra manté els plans per obrir l’aigua del canal el pròxim dia 28. Per la seva banda, la Comunitat de la Dreta, que preveia obrir l’aigua aquests dies, fixarà una nova data en funció de les mesures que s’estudien. “Amb la meitat de l’aigua, només arribaríem al mes de juny”, ha alertat el seu president, Manel Ferré.

La Junta de Govern de la Comunitat de Regants la Dreta de l’Ebre es reunirà aquest divendres al matí per analitzar la situació i buscar solucions al complex i insòlit escenari que planteja la decisió de la CHE.

La Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre ja va fer aquest dimecres la Junta de Govern i han creat una comissió per gestionar la sequera. Aquest dijous al matí també s’han reunit amb les cooperatives, sindicats i arrossers i aquest dijous a la tarda ho faran amb els pescadors, aqüicultors i caçadors. Dimecres vinent faran una assemblea general per contar als comuners “una situació que és inèdita al delta de l’Ebre per al sector de l’arròs”, com ha remarcat el president de la Comunitat de Regants de l’Esquerra, Javier Casanova.

El que preocupa especialment de la retallada de la concessió és que no garanteix aigua “fins al final del cicle de la planta”. En el context de sequera més agreujat, els regants del Delta es quedarien amb els canals buits entre l’1 de juliol i l’1 d’agost perquè la concessió només està “garantida fins a la meitat del cicle de l’arròs”. Aquest és el problema”, ha subratllat el president de l’Esquerra.

(Visited 35 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari