El Canal d’Urgell avança cinc mesos el tancament del reg

Els regants reclamaran compensacions per una decisió justificada per la manca de pluges

El Pantà de Rialb, ple en menys d'un 7% de la seva capacitat

La Junta General de Regants dels Canals d’Urgell ha acordat avançar al pròxim dimarts, 25 d’abril, el dia de tancament del reg, una mesura justificada per la manca de pluges quan feia un mes que s’havia obert el canal, el passat 27 de març.

El president del canal, Amadeu Ros, ha manifestat que és el primer cop que s’adopta una decisió tan dràstica, cinc mesos abans de la data de finalització habitual, que afecta el reg de 50.000 hectàrees agrícoles, en un context on les reserves del sistema Oliana-Rialb només garanteixen aigua als abastaments i la supervivència dels arbres fruiters fins a l’estiu.

Els regants, que havien decidit reduir la dotació de reg de 27 a 23 metres cúbics per segon, per salvar els cultius de civada i blat, han tornat a demanar que no es plantin cultius d’estiu i compensacions per les pèrdues milionàries que preveuen.

L’arròs del Delta
Al Delta de l’Ebre, els pagesos afronten la campanya de l’arròs amb una dotació d’aigua de reg reduïda a la meitat de l’acostumada, després que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) els comuniqués formalment la retallada.

La Junta de Govern de la Comunitat de Regants la Dreta de l’Ebre es reuneix aquest divendres al matí per analitzar la situació i buscar solucions  l’escenari que planteja la decisió de la CHE, que lamenten que no els asseguri aigua “fins al final del cicle de la planta”. La Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre manté la idea d’obrir el canal el dia 28 i ha constituït una comissió per gestionar la sequera.

“Amb la meitat de l’aigua, només arribaríem al mes de juny”, ha alertat el president de la Comunitat de Regants la Dreta de l’Ebre, Manel Ferré, segons recull l’ACN.

(Visited 145 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari