Ucraïna. Un any de guerra i dues manifestacions

El 24 de febrer va fer un any de l’inici de la invasió russa d’Ucraïna. Aquesta invasió ha comportat una guerra cruel que ha fet que més de vuit milions d’ucraïnesos fugissin del país. Prop de 40.000 van buscar refugi a Catalunya. Aquest divendres, un any després, la comunitat ucraïnesa i les diferents associacions que la representen van convocar una manifestació a Barcelona per rebutjar la invasió i exigir la retirada immediata de les tropes russes.

El món associatiu català no es va sumar a aquesta manifestació. Va preferir convocar-ne una altra, l’endemà, perquè no estava d’acord amb les reivindicacions dels ucraïnesos que viuen entre nosaltres. La manifestació de divendres anava encapçalada per una pancarta on es llegia “Barcelona amb Ucraïna”. La de dissabte es va fer amb el lema més ambigu de “Catalunya per la pau”. A la primera hi van assistir unes 8.500 persones i a la segona, unes 2.000, segons la Guàrdia Urbana. A la primera hi havia una clara majoria de famílies ucraïneses refugiades, a més de ciutadans russos que s’han solidaritzat amb elles. A la segona, no hi havia pràcticament representació de persones procedents del país que està patint les conseqüències de la invasió ordenada per Vladimir Putin.

Ara fa vint anys, Barcelona va viure una de les manifestacions més nombroses de la seva història per protestar contra la guerra a l’Iraq. Es calcula que hi van participar més d’un milió de persones. A Madrid, també es va fer una manifestació multitudinària aquell 15 de febrer del 2003. La d’aquest cap de setmana a la capital espanyola amb prou feines va aplegar un miler de persones.

Els ucraïnesos refugiats no entenen que una manifestació contra la invasió russa que els ha fet fora del seu país responsabilitzi alhora a Putin i l’OTAN de la guerra. Volen que l’OTAN i Occident en el seu conjunt s’impliqui més a fons militarment en la lluita contra els invasors. Per això no van anar a la manifestació convocada per l’associacionisme català. En aquesta manifestació hi va haver divisió d’opinions quan es feien crits contra l’OTAN.

Si l’associacionisme català convoca una manifestació suposadament a favor dels ucraïnesos i aquests no hi van, cal fer una reflexió profunda del perquè d’aquest fracàs. El 2003, Barcelona i Catalunya van exhibir la seva força i unitat contra la guerra a l’Iraq. El 2023, la plaça de sant Jaume, a Barcelona, va ser el trist escenari d’una manifestació de la feblesa i divisió de la societat catalana.

(Visited 95 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari