L’ex número 2 d’Interior diu que va ser Andorra qui va liquidar la BPA

Martínez defensa que l'operació Catalunya és un "relat mític" alimentat per l'independentisme

L'exsecretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez

L’exsecretari d’Estat d’Interior Francisco Martínez (foto), ha enviat una carta amb data de 17 de novembre al cap de Govern d’Andorra, Xavier Espot, en la qual responsabilitza al principat de la liquidació de la Banca Privada d’Andorra (BPA), el 2015. Martínez, que va ser número 2 al ministeri que dirigia Jorge Fernández Díaz, defensa va ser Andorra, i no Espanya, qui va facilitar la informació a l’organisme dels Estats Units contra el finançament del terrorisme (FinCen) perquè actués contra el banc.

La carta, a la qual ha tingut accés La Vanguardia, ha quedat incorporada al sumari judicial. Francisco Martínez va enviar una altra carta a la jutgessa del cas, Stephanie Garcia, en què mostrava el seu interès per declarar. Martínez també adverteix que en el procés judicial obert a Andorra contra la cúpula del govern de Mariano Rajoy revelarà tota la informació que així ho prova. Set alts càrrecs estan imputats arran de la denúncia presentada per l’Institut de Drets Humans d’Andorra.

El número dos de Fernández Díaz assegura que l’acció financera contra la BPA no té cap relació amb l’anomenada operació Catalunya, l’existència de la qual nega. Es tracta d’un “relat mític” alimentat per l’independentisme, segons Martínez. Espot en aquella època era ministre d’Interior, com li recorda diverses vegades Martínez, i opta a la reelecció en les eleccions del 2 d’abril al capdavant de la llista de Demòcrates per Andorra, de centredreta.

L’exsecretari d’Estat del Ministeri de l’Interior admet que en els prolegòmens que van acabar amb el tancament de la BPA, i la seva filial espanyola, Banc de Madrid, hi va haver “convergència d’interessos” entre Espanya i Andorra. Martínez defensa que els serveis d’Interior dels dos països mantenien una intensa col·laboració, cosa que per Martínez inhabilita l’argument que el tancament de l’entitat fos per una revenja de la policia espanyola per la nul·la col·laboració de la BPA en la filtració de presumptes comptes bancaris que polítics independentistes poguessin tenir en l’entitat.

(Visited 81 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari