La falta de transparència i el suport de Puigdemont a Xavier Trias fa trontollar el Consell de la República Catalana

L’anunci del president de l’associació ‘Donec Perficiam’, Pep Fort, que abandona l’organisme per la seva opacitat i partidisme destapa crítiques i genera moltes adhesions

El 2 de gener, el president de l’associació Donec Peficiam i secretari general de la plataforma Acord per la Independència, Pep Fort, va escriure un missatge a Twitter en la que anunciava que abandonava el Consell de la República Catalana. Va dir que ho feia per la manca de transparència d’aquest Consell i pel seu partidisme polític. L’anunci va provocar un gran enrenou en aquesta xarxa social, on van aparèixer nombrosos missatges que li donaven la raó i d’altres que l’acusaven de boicotejar l’organisme que presideix Carles Puigdemont. En poques hores, les visites es van multiplicar fins arribar a les prop de cent mil.

Fort va repartir les explicacions del perquè trencava el seu en quatre posts que deien el següent: “Baixa del Consell de la República. Després de 7 mesos reclamant conèixer (com inscrit al @ConsellRep), els pressupostos, en què es gasten els diners i qui i quant cobren i no obtenir cap resposta (ni una), he decidit sol·licitat la baixa com a inscrit / Penso que si hem de gestionar un país, un estat, ha de ser de forma totalment neta i transparent. Per altra banda, el @ConsellRep es va crear per fer des de fora de l’estat el que no es podia fer des de dins. El balanç no és pobre, és nul. Què ha fet el Consell en aquests anys? / Una col·lecció de segells, un concurs de cartells, una manifestació a Perpinyà, un carnet de bambú i poca cosa més. Sembla que abans de la constitució de l’Assemblea de Representants del @ConsellRep no havien tingut temps de fer res, ni hi havia res preparat / Per acabar el que devia ser una entitat apartidista i transversal, és un (segons una de les darreres piulades de Carles Puigdemont) annexe de JuntsXCat, mostrant el seu suport incondicional al candidat Xavier Trias. No m’hi sento còmode. Gestionaré via interna la baixa”.

Un dels primers a donar-li raó va ser el propietari de Petrolis Independents, Jordi Roset. “Tu no has rebut cap resposta, i quan algú de l’Assemblea de Representants ha demanat el mateix ha tingut igual èxit. És el que hi ha”. Un altre tuitaire va escriure: “Has pogut averiguar què és exactament el que fan o què és el que han de fer i com? És que fa uns anys que ho estic preguntant i encara ningú m’ha pogut respondre. Però després de veure el teu tuit, ja està clar: un altre muntatge convergent”.

La direcció del Consell de la República no ha volgut entrar en el debat, tot i que el suport de Puigdemont a Xavier Trias com candidat a alcalde de Barcelona ha deixat en una situació incòmode els seus membres que no estan vinculats a Junts. Militants de la CUP han retret a Guillem Fuster, membre de la seva corrent de Poble Lliure i secretari del Govern del Consell de la República, el seu silenci davant les declaracions de Puigdemont. Al govern de la Generalitat, la competència sobre transparència està adscrita al Departament d’Afers exteriors. Al govern del Consell de la República, cap dels seus onze membres té aquesta competència.

El portal a Internet del Consell de la República tenia un apartat dedicat a Transparència que va quedar estancat a la memòria econòmica del 2020. Allí, sense donar dades absolutes dels diners que movia, s’especificava que el 36,10% de les seves despeses totals eren pels sous del personal que hi treballava. Un 2,62% es dedicava a ‘infrastructura i exili’ i un 0,22% a “comunicació”. Per tant, prop de dos de cada cinc euros que aportaven els seus inscrits es dedicaven a aquests conceptes. “Seguretat i viatges” s’enduia un 7,22% d’aquests diners. Un 28,72% es va dedicar a “Actes i projectes”, un 14,88% a l’equip jurídic i un 10.04% a “tecnologia”.

El Consell de la República Catalana no només no ha informat de la memòria econòmica del 2021 sinó que ha eliminat la pestanya de Transparència del seu portal. I, com explica Pep Fort, a la seva piulada s’ha negat a donar cap mena d’explicacions de com s’inverteixen i qui es queda amb els diners dels 103.000 membres que consten com inscrits al Comptador de persones registrades. Aquest Comptador no informa de les persones que s’estan donant de baixa.

(Visited 499 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari