Acusat d’abusar de nou monges l’artista jesuïta que va fer els nous mosaics de la Cova de Manresa

La Companyia de Jesús li ha prohibit “l'exercici del sagrament de la confessió, direcció espiritual i de l'acompanyament dels exercicis espirituals” i la participació “en actes públics sense el permís del seu superior local”

Marko Rupnik redecorant amb nous mosaics les vuit capelles del Santuari de la Cova de Sant Ignasi a Manresa a principis del 2021 (Casal Loiola)
Marko Rupnik redecorant amb nous mosaics les vuit capelles del Santuari de la Cova de Sant Ignasi a Manresa a principis del 2021 (Casal Loiola).

L’artista jesuïta Marko Rupnik ha estat acusat d’abusos sexuals, de poder i espirituals de nou monges durant la dècada dels 90 a Eslovènia, segons la Companyia de Jesús. Es tracta de l’autor que va redecorar amb nous mosaics les vuit capelles del Santuari de la Cova de Sant Ignasi a Manresa a principis del 2021 amb motiu del 500 aniversari de l’estada de Sant Ignasi de Loiola a la ciutat aquest 2022.

Moltes de les víctimes van abandonar la vida religiosa després d’aquests fets. El Dicasteri per a la Doctrina de la Fe va investigar a Rupnik, que s’autoanomena el Miquel Àngel del segle XXI, per una denúncia sobre “la seva manera d’exercir el seu ministeri”. Després el número de denúncies va ascendir a nou.

Prescripció i mesures cautelars

La Companyia de Jesús ha assegurat que “no hi ha menors involucrats” a les denúncies i que “al menys” nou religioses de la Comunitat de Loiola de Ljubljana haurien patit suposadament els abusos de Rupnik mentre hi exercia de capellà. Com que han passat més de 30 anys, el Dicasteri per la Doctrina de la Fe ha tancat el cas, perquè “ha prescrit”.

Tot i això, durant la investigació la Companyia de Jesús ha pres “mesures cautelars” contra Rupnik, que continuen vigents, com la “prohibició de l’exercici del sagrament de la confessió, direcció espiritual i de l’acompanyament dels exercicis espirituals” i de “participar en actes públics sense el permís del seu superior local”. Les mesures van ser implementades el mateix 2021, poc després que Rupnik completés els mosaics de la Cova de Manresa.

(Visited 333 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari