ABACUS ha firmat 118 contractes amb la Generalitat, ajuntaments, altres ens locals i universitats el 2022

El jutge del cas Volhov, però, exculpa el seu director general, Oriol Soler, de “delicte contra l’Administració” perquè diu que si el manté no podria signar acords amb el sector públic

Imatge de marca de la macro-cooperativa Abacus, de la qual Oriol Soler n'és director general

Des de que Oriol Soler es va fer amb la direcció general d’Abacus, el novembre de l’any passat, aquesta potent cooperativa ha aconseguit potenciar força els ingressos procedents dels diferents departaments del govern de la Generalitat. Entre el gener i el juny d’aquest any, vuit conselleries han contractat els serveis d’Abacus o han comprat alguns dels seus productes. En total, el govern de la Generalitat li ha pagat uns 121.000 euros en aquests vuit mesos. En total, Abacus ha signat 118 contractes amb la Generalitat, ajuntaments, diputacions, ens locals i universitats.

El jutge del cas Volhov, Joaquín Aguirre, però, ha exculpat Oriol Soler del “delicte contra l’Administració pública” per evitar-li un “perjudici econòmic”. L’advocat de Soler, Benet Salellas, va demanar que se li retirés aquest delicte del conjunt d’imputacions que té en aquest cas adduint que se li ha negat la possibilitat de tramitar un contracte administratiu amb una entitat pública en estar imputat per aquest delicte. Aguirre ha justificat també la seva decisió amb l’argument que no ha rebut l’informe que ha de fer la Guàrdia Civil en relació a aquest motiu.

Les vuit conselleries que han contribuït al finançament d’aquesta cooperativa, formada per uns 500 socis de treball i prop d’un milió de socis de consum, es reparteixen a parts iguals entre ERC i Junts. Cada partit en controla quatre. Els Departaments governats per polítics d’ERC -el partit d’Oriol Soler- representen, però, prop del 75% dels diners que el govern català ha entregat a Abacus.

El Departament d’Educació, dirigit pel republicà Josep González Cambray, aporta més de la meitat d’aquests diners: prop de 64.000 euros. És el que més contractes signa amb Abacus: 11. El més car d’aquests contractes és el de compra de subministrament de material per l’Escola Montessori. Dos Departaments d’ERC –Cultura i Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural- han dedicat la mateixa quantitat a aquesta empresa: 12.400 euros. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, li ha encarregat la producció de sis podcasts per difondre les activitats de l’Arxiu Nacional de Catalunya, i la titular d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, una “consultoria procés Producció Agrària Sostenible”. El departament de Presidència hi fa una modesta aportació de 165 euros, per la compra de llibres de Joan Fuster.

El Departament governat per Junts que més aporta a Abacus és el de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, que dirigeix Jordi Puigneró: 17.000 euros. 12.000 euros és el cost de que la cooperativa de Soler s’encarregui del servei de “la curadoria per a l’organització de l’acte de presentació del Summit UITP”, trobada internacional sobre transport públic que tindrà lloc l’any vinent, i 5.000 euros és el que ha pagat l’Agència Catalana de Residus per “la realització d’un taller i de la seva difusió per sensibilitzar el públic infantil i/o familiar en l’ús i pràctica del compostatge”.  Els altres tres Departaments en mans de Junts que han comprat serveis o encarregat feines a Abacus són Drets Socials (7.487 euros), Justícia (6.000 euros) i Salut (1.712 euros).

L’ajuntament que més cops ha contractat o comprat serveis d’Abacus en els mesos que portem del 2022 és el de Girona. Ho ha fet 8 cops. La  Diputació de Tarragona ho ha fet 4 cops, la Universitat de Barcelona, 7, la de Girona, uns altres 7 i la Rovira i Virgili, 1. La Diputació de Barcelona ho ha fet 2 cops i el Consorci de Les Drassanes i Museu Marítim de Barcelona, 1. El cost d’aquests contractes oscil·la entre els 42.100 euros que ha pagat el Consorci de Les Drassanes per l’elaboració de quatre números de la seva revista “Argo” fins els 181 euros que li han costat a la Diputació de Barcelona les subscripcions als diaris SomGranollers i SomMollet, del grup mediàtic d’Oriol Soler.

Abacus va néixer el 1968 com una cooperativa lligada a l’associació de meestres Rosa Sensat i el món educatiu. Ha anat creixent i ampliant el seu àmbit de negoci. I des de que hi mana Oriol Soler, molt més. En el darrer article al seu blog Núvol vermell, titulat “Idees per una crisi”, Soler, un dels cervells en l’ombra del procés independentista, escriu: “Segur que vindran temps difícils però ens en sortirem com han fet tants que ens han precedit en èpoques molt més complicades.  Ni inconsciència, ni frivolitat, ni alarmisme: treballar junts amb precisió i  la màxima alegria. El futur val la pena i està, en bona part, a les nostres mans”. .

(Visited 318 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari