El bullying mata: urgeix llei Kira

Os quiero mucho pero no vale la pena vivir

Aquesta va ser la carta de comiat que va deixar Kira López el 19 de maig de 2021 als seus pares el dia que suposadament s’anava d’excursió amb el seu col·legi i no obstant això va decidir posar fi a la seva vida precipitant-se des del seu edifici, una vida que “acabava de començar” i que el bullying i tots els seus còmplices li van robar a Kira amb només 15 anys d’edat.

Nou dies després de la seva mort, en la bústia de correu de la plataforma escolar de la menor, es va rebre un missatge des d’una adreça desconeguda on posava “muerte/muere”. Des d’un principi, els pares ja van saber que el correu era d’algun dels alumnes o professors de l’Escola Pare Manyanet Sant Andreu ja que eren els únics amb accés a la plataforma.

Mossos d’Esquadra han confirmat a la família que el correu electrònic el va enviar una persona de l’entorn escolar. Els pares afirmen que l’escola s’ha negat a condemnar aquest fet i no s’ha activat cap protocol per a protegir la resta d’alumnes. I no és excepcional ja que des d’un inici l’escola es va desvincular de la mort de Kira al·legant no tenir constància de cap cas d’assetjament escolar en el seu centre educatiu.

La Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona es van posicionar contra “L’Escola Manyanet de Sant Andreu” en la investigació… ¿però és suficient? Per descomptat que no. El bullying pot portar a pallisses, abusos sexuals, trastorns mentals, autolesions o traumes per a tota la vida. I sí, a la mort o al suïcidi, que és definitivament irremeiable. Falta protecció, acció, detecció i actuació sobre els nostres menors. El cas de Kira hauria de servir perquè els nostres dirigents, les autoritats educatives i la societat en si s’adonin que el bullying mata. Actualment un de cada quatre nens pateix algun tipus d’assetjament a les aules del nostre país… Quan actuarem de veritat? Quants casos més com els de Kira es necessiten? Això és un autèntic fracàs del sistema educatiu.

Kira era una nena feliç, plena de vida, intel·ligent, alegre, molt estimada, tenia un do i li encantava l’anglès i tenia molta empatia. Què li va succeir a la Kira per a acabar amb la seva vida amb només 15 anys?

Coincidint amb l’aniversari de la mort de la seva filla, el pare de Kira té en marxa una gran recollida de signatures amb l’objectiu d’implementar una llei d’assetjament escolar en el Ministeri d’Educació. Animo profundament a que tothom busqui mitjançant xarxes socials i signi per a poder fer realitat aquesta llei. Una llei en honor a Kira però que pot salvar demà la vida del teu fill. No són coses de nens, no menteixen en la majoria dels casos, no són febles ni exagerats… Són víctimes de salvatges. És l’agressor qui ha de ser qüestionat, castigat i el que sigui necessari. Ja n’hi ha prou de qüestionar a les víctimes, tant a les directes, que són els menors, com a les indirectes, que són els pares i familiars. Urgeix que l’assetjament escolar sigui recollit en el codi penal igual que l’assetjament sexual o l’assetjament laboral. Estem parlant de menors que van de manera obligatòria a un lloc que els pot suposar tal infern que els val la pena posar fi a la seva vida o que poden desenvolupar ansietat, depressió, anorèxia, agorafòbia, o coses pitjors. Urgeix també que els docents tinguin formació en prevenció, detecció i actuació. Com actuaran si no saben ni com començar? Alguns professors són còmplices, però molts altres també poden ser víctimes. Ni tan sols ho han estudiat en la pròpia carrera.

Demano com a mediador escolar expert en protocol institucional i també com a víctima i activista del bullying que, igual que es va crear una magnífica “Llei Rhodes” que ja està salvant vides, es creï una “Llei Kira”. Cada vegada som més els qui la volem i hi ha milers de signatures recollides. Que els docents tinguin eines per a parar-ho a temps, que els assetjadors siguin els assenyalats i no les víctimes i en definitiva que mai més quedi impune un cas d’assetjament escolar. El bullying mata i Kira és un exemple tràgic que ho demostra. No es va suïcidar gratuïtament, “va ser assassinada” després d’un bullying amb un assetjament psicològic de tal envergadura que li va conduir a treure’s la vida.

Signa el ‘Change.org‘, per a demanar al Ministeri d’Educació un protocol nacional contra l’assetjament escolar o bullying. La teva signatura pot ser definitiva.

Aquest article va per tu Kira, entre tots farem justícia. #StopBullyingForKira.

 

(Visited 317 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari