Citizen Lab ha introduït nombroses rectificacions al seu informe ‘Catalangate’ des que el va publicar l’abril

Els canvis en el redactat inicial poden tenir repercussions en els processos judicials als quals s’han d’incorporar l’informe i les proves que justifiquin les seves conclusions

Comparació entre les dues dates d'infecció del telèfon mòbil d'Andreu van den Eynde a l'informe del 'Catalangate', el 18 d'abril i actualment

L’informe CatalanGate, que va fer públic el laboratori canadenc de tecnologia i drets humans Citizen Lab el passat 18 d’abril, ha sofert nombroses rectificacions en els tres mesos que han transcorregut des d’aleshores. El propi laboratori en reconeix sis però una anàlisi comparativa entre l’informe que es va publicar el 18 d’abril i el que hi ha actualment penjat al portal citizenlab.ca en detecta més. Aquestes rectificacions poden incidir en la investigació judicial que s’ha obert arran de les denúncies presentades per dirigents independentistes davant els tribunals. Aquestes denúncies reclamen que s’inclogui en la investigació l’informe complet. Els jutges hauran de reclamar l’informe inicial per valorar l’efecte en la causa judicial de les rectificacions que s’hi ha introduït.

El CatalanGate elaborat per Citizen Lab conclou que 65 persones partidàries de la independència de Catalunya van ser espiades amb els programaris maliciosos Pegasus i Candiru. Aquestes conclusions apunten als serveis secrets espanyols com a responsables d’aquest espionatge. Entre les 65 persones investigades hi ha, segons Citizen Lab, advocats que defensen dirigents independentistes en diverses causes judicials obertes. Aquests advocats han anunciat que demanaran la nul·litat del tots els processos en què estan implicats adduint que en ser espiats es va vulnerar el seu dret a la defensa. Andreu van den Eynde és l’advocat de dos dels dirigents independentistes que apareixen al CatalanGate: Oriol Junqueras i Raül Romeva. L’informe inicial que va publicar Citizen Lab afirmava que el telèfon mòbil d’Andreu van den Eynde va ser infectat el 14 de juny del 2020. Al text actual que hi ha al portal de Citizen Lab aquesta infecció s’ha avançat un mes. La data de la infecció és, ara, el 14 de maig. Lògicament, això fa que la investigació judicial inclogui ara un mes d’activitats de l’advocat que en l’informe inicial no haurien estat incorporades.

Aquesta rectificació és reconeguda en el redactat actual del CatalanGate. També s’hi reconeix que s’ha canviat el nombre d’atacs patits pel telèfon mòbil de l’ex-secretari general de Junts, Jordi Sánchez. Al text d’abril s’afirmava que havia patit un mínim de 25 atacs. A l’actual n’ha desaparegut un. Ara en són 24. També reconeix que va ser un error ubicar a Alemanya una ONGD que se cita en el text i s’ha substituït la seva identificació per “europea”.

El propi laboratori explica que ha retocat alguns errors del primer informe. En el que va publicar inicialment hi deia que l’ex-agent de la CIA Edward Snowden, avui acollit a Rússia, havia revelat el 2013 que la NSA havia interceptat 60 milions de trucades telefòniques a Espanya entre el desembre del 2012 i el gener del 2013. Era un greu error ja que es tractava de intercepcions telefòniques a l’Afganistan fetes a ciutadans de tots els països membres de l’OTAN.

També és diferent entre abril i juliol el codi d’identificació de l’atac amb el programa Candiru a l’ordinador de Joan Matamala i el d’un domini de Pegasus que es va fer servir, segons Citizen Lab, en aquest espionatge.

Molts canvis, doncs, en un informe que difícilment es poden atribuir a la pressa per enllestir-lo perquè s’ha estat coent a foc lent durant un any i mig, com a mínim, sota l’atempta supervisió dels dirigents independentistes que n’han volgut treure profit. No debades hi tenien com a coordinador dins l’equip del laboratori canadenc l’activista independentista Elies Campo que en la redacció actual del CatalanGate també hi apareix de forma diferent al redactat inicial. Ara se’l cita en la cinquena nota a peu de pàgina dient que va “ajudar a organitzar el procés de divulgació d’aquesta investigació i actualment és becari al Citizen Lab. També figura com a autor d’aquest informe”. On no figura és al portal de Citizen Lab com a ajudant del laboratori.

(Visited 304 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari