Puigdemont ataca a ERC per la seva proximitat al Govern de Sánchez

L'expresident de la Generalitat ha carregat contra “l’estat de repressió” que és responsable del cas Pegasus i de l'incompliment de les inversions a Catalunya

Carles Puigdemont, expresident de la Generalitat de Catalunya (Junts)
Carles Puigdemont, expresident de la Generalitat de Catalunya (Junts).

Carles Puigdemont no ha deixat canya dreta. L’expresident de la Generalitat de Catalunya ha dimitit com a president de Junts i ha seduït als 900 delegats del congrés de la formació catalana amb un discurs dur on ha carregat contra ERC i ha assenyalat els acostaments dels republicans al Govern de Pedro Sánchez.

L’atac més directe ha anat dirigit a Gabriel Rufián, qui va criticar al president d’Unidas Podemos a el Congrés dels Diputats, Jaume Asens, per visitar al exdirigent del Govern català a Waterloo (Bèlgica). “El que és normal i decent és visitar-li perquè no se senti sol, perquè se senti ben acompanyat”, ha expressat Puigdemont.

L’expresident ha acusat ERC d’aparentar “falsa normalitat” i “reconciliació i pacificació” i de prioritzar “el benestar dels seus quadres”. Ha assegurat que les seves accions “tenen conseqüències catastròfiques pels ciutadans” per no reconèixer “el principi de realitat”.

Estat de repressió

S’ha fos en aplaudiments dels delegats del seu partit amb un discurs centrat sobretot en l’executiu central. Segons Puigdemont, Sánchez lidera “un estat de repressió que no ha deixat d’accelerar des d’aquest infaust discurs del Rei del 3 d’octubre en què va donar llum verda a la repressió”.

Ha descrit a tots els governs espanyols com a mentiders: “Ens consideraran sempre ciutadans de segona o de tercera i malalts de corrupció política i moral”. Ha posat com a exemple el cas Pegasus i l’incompliment de les inversions a Catalunya en comparació amb el que s’inverteix a Madrid. “Collons, ja està bé!”, ha exclamat.

Humiliació sistemàtica

El secretari general, Jordi Sànchez, també s’ha acomiadat després de deixar el càrrec per les crítiques internes. L’ha fet arremetent a la bandera del diàleg d’ERC: “Ha arribat el moment de dir alt i clar: així no. D’aquesta manera, no. Això no és diàleg. Això és humiliació sistemàtica, continuada, permanent”. “En les condicions actuals, com havíem advertit, no hi ha cap possibilitat de diàleg”, ha destacat.

Sànchez ha demanat una reflexió sobre com Junts ha de tenir força de govern i “fer possible el conjunt de mobilitzacions que torni a tenir a prop l’opció de la independència”. Ha afirmat que el partit ha d’aconseguir l’hegemonia independentista sense “abandonar la tasca institucional” amb un missatge contra les veus crítiques amb la participació al Govern català.

“Prou de buscar excuses externes perquè de l’Estat no podem esperar res de bo. Siguem capaços d’assumir la responsabilitat que tenim tots i la gent al capdavant de les institucions. La nostra actuació pot canviar tendències”, ha afegit. Ha enviat un missatge a la resta de partits i entitats independentistes: “Tinguem mirada històrica, siguem generosos amb nosaltres, tornem a treballar per buscar la unitat estratègica que avui no tenim. O tirem endavant junts o ens penjaran per separat”, ha sentenciat. Al congrés han assistit representants d’ERC, Demòcrates, Òmnium Cultural i l’ANC, entre d’altres.

(Visited 75 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari