Els autònoms denuncien la precarietat i reclamen canvis a les quotes

Eduardo Abad, president de la confederació d'organitzacions de treballadors per compte propi UPTA, ha defensat que s'han de “baixar les quotes per a aquelles persones que guanyin menys”

Manifestació de Lucha Autónoma a la Plaça Sant Jaume de Barcelona
Manifestació de Lucha Autónoma a la Plaça Sant Jaume de Barcelona.

Desenes d’autònoms s’han concentrat a la Plaça Sant Jaume de Barcelona per denunciar la situació precària en la qual treballen i les dificultats per a obrir i mantenir un negoci propi a Espanya després de la proposta del ministre José Luis Escrivá. “Si tot segueix igual, arribarà un punt en el qual no em sortirà rendible treballar”, ha afirmat Montse Sala, treballadora autònoma en el sector del disseny. “Els diners que has d’invertir per poder fer-te autònoma és un despropòsit”, ha lamentat.

Més de 3’3 milions de persones són autònomes. Segons dades ofertes per Eduardo Abad, president de la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA), 2’1 milions declaren ingressos per sota del salari mínim interprofessional (SMI) i 1’8 milions no arriben als 900 euros mensuals.

La manifestació ha estat organitzada per Lucha Autónoma, una organització de treballadors de diferents gremis que s’han unit a través de les xarxes socials per lluitar contra la proposta d’Escrivá i que té més de 98.000 seguidors. Els portaveus han denunciat que la iniciativa del ministre ha estat “la gota que ha fet vessar el got” d’una situació que sempre ha estat precària. “Les persones que treballem per compte propi estem esgotades. Sabem que som un grup social atomitzat, però també que la nostra millor arma és la mobilització pacífica”, ha assenyalat el manifest de Lucha Autónoma.

Quotes adaptades als ingressos

L’organització ha reclamat que s’equiparin els drets laborals dels autònoms amb els treballadors per compte d’altri –drets a baixa, a vacances i a descansar–, que les persones que facturin menys de 1.000 euros no hagin de pagar cap quota, la cobertura social per a imprevistos i la claredat per part de les institucions “perquè aquestes es deuen a la classe treballadora”.

El president d’UPTA ha advertit en declaracions a eldiario.es que “no podem demanar no pagar la quota d’autònoms”: “El que cal reclamar és que es baixin les quotes per a aquelles persones que guanyin menys, però que es mantingui el mateix nivell de protecció social”. Considera que les quotes són fonamentals per garantir prestacions com les pensions i que les organitzacions cíviques han de centrar-se en “millorar les coses pels de baix i que els que guanyen més siguin els que més aportin”.

(Visited 70 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari