La mediació com arma a la guerra de Putin

El conflicte rus continua, i cada dia moren més ciutadans ucraïnesos innocents. Ucraïna està en guerra, però en realitat l’única cosa que fa és resistir i defensar-se amb civils fabricant còctels Molotov casolans, donant armament per primera vegada a civils, amagant-se quan sonen les sirenes en refugis antiaeris o en estacions de metro de les seves ciutats i tement per la seva vida i la dels seus. Mentrestant, Ucraïna compta amb la defensa del seu legítim exèrcit i amb el lideratge i el compromís total del seu president, i avui dia tot un referent a nivell internacional, Volodímir Zelenski, el qual va decidir quedar- se a Kíiv i no fugir, com li van oferir. Pels seus ciutadans. Per la seva pàtria. Però no tan sols això; el mateix Zelenski és un membre més de la defensa d’Ucraïna, i s’encara a l’enemic i invasor Vladímir Putin, que representa Rússia, però sense tenir el suport de tot el seu país.

Com en totes les guerres, també cada dia són més els ciutadans que fugen de la manera que sigui per refugiar-se en països segurs de la Unió Europea. La majoria van amb una maleta en una mà i el fill o fins i tot la mascota a l’altra. Sense saber quan tornaran, com viuran i què es trobaran allà on vagin, i això amb l’angoixa immensa dels que han decidit quedar-se a Ucraïna, com pot ser el cas de la parella, els pares, germans, amics, veïns… Els refugiats saben perfectament que, en qualsevol moment, els poden perdre, i viuen amb impotència i dolor la incertesa del futur del seu país i la seva gent.

Rússia és un monstre mundial geogràficament i econòmicament, amb un president, Vladímir Putin, de perfil sociòpata, narcisista, totalitari i sanguinari, sense cap mena d’escrúpols. Sembla que tota sanció imposada no aturarà Putin fins que aconsegueixi el seu objectiu: la rendició o la invasió per la força de tot Ucraïna i la divisió i la fragilitat de la Unió Europea. Què pot frenar-lo? Per ara gaudeix sobradament d’armament, tancs, míssils, bombes nuclears… Què es pot fer per aturar Putin i finalitzar la guerra?

La resposta podria ser Xi Jinping, el president de l’altre monstre geogràfic i econòmic, la Xina. Un país on també es vulneren els drets humans, però que alhora pot tenir la clau per aturar aquesta guerra i les seves greus conseqüències. El motiu pel qual Xi Jinping estaria disposat a mediar és irrellevant. Tot fa pensar que és per interès cap al seu propi país i un “rentat d’imatge” d’un virus que porta 6 milions de morts al món i que es va originar allà. Però quan hi ha milions de vides en joc per una guerra terrible, i una amenaça d’arribar a ser mundial, tot el que contribueixi a posar-hi fi val la pena. És sabut que el president Xi Jinping ja havia demanat a Rússia que no generés la terrible invasió al poble ucraïnès que estem vivint avui. Però el totalitari Putin es va saltar totes les lleis i consells diplomàtics i mundials per aconseguir allò que volia. Ara comença a veure, però, que malgrat haver iniciat la guerra i tenir molta munició, és molt probable que no pugui aconseguir els seus objectius, perquè té pràcticament tot el món en contra i concretament la primera potència mundial oferint-se a mediar, i la segona (els Estats Units), a lluitar. I això afegit a una OTAN forta, ferma i unida.

És important que, per a un conflicte tan gran, un país com la Xina s’ofereixi a mediar. Però també és rellevant recordar que per a qualsevol mena de mediació es necessita que les dues parts estiguin disposades a acceptar-la i, per tant, a fer concessions al seu adversari. No hi ha cap dubte que Ucraïna i el president Volodímir Zelenski estan disposats a passar per un procés de mediació amb una condició evident d’entrada, que és l’alto el foc, la retirada de les tropes russes i la pau i el respecte pel seu país. La pregunta és si Putin estarà disposat a mediar amb el país que està atacant brutalment en aquests moments amb l’arbitratge de la seva “competència no enemiga”, la Xina. En el cas que l’esmentada mediació es porti a terme, la segona gran pregunta és: què demanarà Putin compatible amb Ucraïna i que no afecti cap tercer membre?

Si finalment el procés diplomàtic de mediació es du a terme per part de Xi Jinping, la resolució del conflicte serà llarga i molt complicada. Però seria possiblement una solució eficaç per posar fi a aquesta salvatjada.

Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.