La Fiscalia arxiva les investigacions contra el rei emèrit, Joan Carles I

No es querellarà malgrat haver detectat irregularitats que s'haurien produït abans de l'abdicació o ja han prescrit

Joan Carles I
Joan Carles I

La Fiscalia General de l’Estat ha arxivat totes les investigacions realitzades sobre el patrimoni del rei Joan Carles I en no trobar prou indicis per interposar una querella davant el Tribunal Suprem.

La fiscal Dolores Delgado ha signat el decret d’arxivament de les tres diligències que mantenia obertes la Fiscalia del Tribunal Suprem. El ministeri públic ha detectat diverses irregularitats fiscals, però es van produir abans de l’abdicació del rei i, per tant, quan era inviolable, o bé ja han prescrit.

La decisió, que ja feia temps que s’estava madurant, tanca dos anys d’investigació contra Joan Carles, que va fugir als Emirats Àrabs l’estiu de 2020.

Les diligències feien referència a les comissions il·legals per l’adjudicació de l’AVE a la Meca, l’ús de targetes opaques per part de diversos membres de la família reial i finançades per un empresari mexicà, Allen Sanginés-Krause, i la que investiga la fortuna amagada a l’illa de Jersey, un paradís fiscal.

Tenint en compte que les presumptes irregularitats es van produir mentre Joan Carles era rei, que s’ha acollit a dues regularitzacions fiscals el desembre de 2020 i el febrer de 2021 i la manca de proves concloents, les investigacions es tancaran sense que la Fiscalia presenti cap querella contra Joan Carles I.

L’any passat, Suïssa va arxivar una investigació també sobre l’AVE a la Meca. Ara com ara, doncs, l’emèrit només té una investigació oberta al Regne Unit arran d’una demanda de la seva amant, Corina Larsen, per assetjament del CNI l’any 2012.

(Visited 65 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari