Quants alts càrrecs de la Generalitat tenen accions d’empreses de l’IBEX-35?

El conseller d'Economia, Jaume Giró
Jaume Giró

Les empreses que cotitzen a l’IBEX-35, l’índex borsari de referència a Espanya, formen part del més selecte grup de dimonis oficials de l’independentisme català, entre els quals també cal comptar institucions com la Casa Reial, el Tribunal Constitucional, l’exèrcit, el CNI, la Guàrdia Civil, la Policia Nacional, el Tribunal Suprem i el Tribunal de Comptes. De fet, l’ANC ha promogut obertament l’hostilitat contra aquestes companyies en les seves campanyes sobre consum estratègic durant els anys del procés.

No obstant això, tots els departaments de la Generalitat de Catalunya tenen actualment almenys un alt càrrec que declara oficialment que és accionista d’alguna de les empreses de l’IBEX-35, segons ells mateixos han fet constar en les declaracions de béns i patrimoni publicades aquest mes de gener. En total són 38 alts càrrecs.

Els accionistes de rang més alt són els consellers Jaume Giró (Economia i Finances) i Tània Verge (Igualtat i Feminismes). Giró, del sector del govern de Junts, és accionista de Naturgy, Banc Sabadell i Telefónica -no de CaixaBank, on va treballar-, mentre que Verge, d’ERC, té accions del Banco Santander.

També a la conselleria d’Igualtat i Feminismes hi ha el cas de Núria Vergés, germana de l’exconsellera Alba Vergés, que en té del BBVA. No és, però, el departament amb menys persones amb interessos en l’IBEX-35, ja que Interior, Cultura i Justícia només tenen un accionista cadascun.

Presidència acumula nou alts càrrecs adscrits amb accions de cotitzades de l’IBEX-35, entre els quals hi ha el secretari del govern, Xavier Bernadí (Sabadell), el director del CEO, Jordi Arguelaguet (BBVA), la secretària general de l’Esport, Anna Caula (Sabadell) i una de les responsables de l’oficina de l’expresident Quim Torra, Maria-Reis Quinzaños de Visa (Telefónica).

Pel que fa a la varietat destaquen els casos de Carme Garcia Jarque, la secretària executiva del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya, del Departament de Treball; de Teresa Prohias, la directora de Serveis del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori; i de Josep Desquens, el director general de Cooperació al Desenvolupament del Departament d’Acció Exterior i Govern Obert.

Carme Garcia Jarque té accions d’Iberdrola, BBVA, CaixaBank, Naturgy, Telefónica, Santander, Endesa i Enagás. Teresa Prohias és accionista del Santander, CaixaBank, Iberdrola, Repsol i Telefónica. I Josep Desquens declara accions d’Iberdrola, Inditex, PharmaMar, BBVA i Santander.

Un parell d’alts càrrecs, Francesc Xavier Cuadras (Economia) i Assumpta Ferran (Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural) reconeixen que tenen accions, però es limiten a dir que són diverses, sense especificar si en tenen de cotitzades de l’IBEX-35, per la qual cosa el total d’alts càrrecs podria pujar fins a la quarantena. En general, la majoria dels interessos borsaris a l’IBEX-35 declarats pels alts càrrecs de la Generalitat corresponen a entitats bancàries.

Banc Sabadell, BBVA, CaixaBank, Banco Santander, Telefónica, Iberdrola, Repsol, Naturgy, Endesa, Enagás, Inditex, Indra, PharmaMar, IAG i Bankinter tenen almenys un accionista al govern o al sottogoverno catalans.

(Visited 333 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari