L’obligatorietat de presentar aquesta mitjanit el passaport covid dispara la vacunació

En el punt de vacunació de La Maquinista diversos ciutadans van amenaçar els sanitaris quan van avisar-los que no hi havia vacunes per totes les persones sense cita prèvia

Punt de vacunació contra la covid-19
Punt de vacunació contra la covid-19

L’entrada en vigor aquesta matinada del certificat covid per accedir a restaurants, gimnasos i residències de gent gran ha incrementat la demanda de vacunes fins al punt de causar alguns enfrontaments entre els ciutadans i el personal sanitari que treballa en els punts de vacunació. És el cas del que està a La Maquinista, on la tarda del dimecres es van viure moments de tensió a causa de l’allau de persones que, sense cita prèvia, van presentar-se per rebre el vaccí.

Com ha publicat La Vanguardia, s’havia previst vacunar 200 persones que havien demanat cita i fins a 500 més en el cas dels ciutadans que no l’havien demanat, però a les quatre de la tarda ja hi havia 2.000 persones fent cua per vacunar-se. Quan els professionals van avisar-les que no hi havia dosis per a tots, diversos ciutadans van començar a cridar-los i a amenaçar-los, i els sanitaris, espantats, van trucar a la Guàrdia Urbana, que finalment no va intervenir.

Els treballadors del punt de vacunació asseguren que van patir per la seva integritat física, però tot i la por van vacunar totes les persones que van poder. De fet, els sanitaris van demanar permís al Departament de Salut per utilitzar dosis reservades per avui divendres, i així calmar els ciutadans que els cridaven i amenaçaven. Així, van administrar el doble de vacunes previstes, i en comptes d’acabar a les set de la tarda van tancar a les 9 de la nit.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha recordat que els professionals que treballen en aquests punts ho fan de forma voluntària i com a hores extres, a banda de la seva jornada laboral, i ha lamentat l’actitud impacient d’algunes persones, “ciutadans que en els últims cinc mesos no van trobar el moment per vacunar-se, malgrat que els equips sanitaris estaven esperant-los als punts de vacunació”, ha afirmat. Precisament, les presses d’última hora per vacunar-se han incrementat notablement el nombre de primeres dosis que s’administren cada setmana: mentre que del 22 al 28 d’octubre es van administrar 16.527 primeres dosis, del 22 al 28 de novembre se n’han posat 25.891.

Més de 3.000 contagis a Catalunya

Alhora que la vacunació torna a agafar un bon ritme -les darreres 24 hores s’han posat 11.418 primeres dosis i 3.865 segones- la sisena onada de covid-19 continua fins ara imparable i, de fet, en les últimes hores Salut ha notificat 3.123 nous positius. La pressió hospitalària no és tan gran com en altres onades a causa de l’efectivitat del vaccí, però segueix augmentant lleugerament dia rere dia. Aquest dijous, hi ha 694 ingressats -12 més que el dimecres- dels quals 148 -3 més- es troben a les UCI, i s’han registrat set morts.

La resta d’indicadors epidemiològics segueixen a l’alça, excepte la velocitat de transmissió (Rt) que es manté en 1,35. El risc de rebrot (EPG) puja sis punts, situant-se en 341, i la positivitat de les proves realitzades la darrera setmana és del 6,24%. La incidència acumulada també augmenta, i a set dies (IA7) passa de 148,87 a 152,88 casos, mentre que a catorze dies (IA14) passa de 252,82 a 258,95 casos per cada 100.000 habitants.

(Visited 123 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari