Multa de 127 ME a un càrtel d’empreses per arreglar contractes de l’AVE a Tarragona

La CNMC sanciona Alstom, Bombardier, Cafs, Cobra, Nokia, Siemens Rail, Siemens SA, Thales i deu directius

Estació de Camp de Tarragona
Estació de Camp de Tarragona

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha imposat multes per un total de 127,3 milions d’euros a un grup d’empreses per haver actuat com un càrtel que es va repartir licitacions d’Adif corresponents a projectes d’alta velocitat a Tarragona, que sumaven un valor de més de 4.100 milions d’euros.

Segons recull el Diari de Tarragona, les empreses multades són Alstom, Bombardier, Cafs, Cobra, Nokia, Siemens Rail, Siemens SA i Thales, i deu directius han de pagar 483.000 euros en multes per haver participat en aquesta trama, que va arreglar licitacions d’almenys tres projectes d’instal·lació i manteniment de sistemes de seguretat i comunicacions dels trams Vandellòs-Camp de Tarragona, Castellbisbal-Tarragona-Vila-seca i Tarragona-Vandellòs.

El càrtel, segons la mateixa informació, va començar a funcionar l’any 2002 a partir d’un acord anticompetitiu entre Alcatel (ara, Thales) i Dimetronic (ara, Siemens Rail) per repartir-se els imports de les licitacions.

La resolució de la CNMC, així mateix, recull fragments de correus electrònics que reflecteixen les negociacions i els acords entre els dirigents de les empreses multades. Pel que fa als efectes, el descriu com un càrtel “molt nociu que ha tingut l’efecte real d’eliminar o almenys restringir significativament la competència en 82 licitacions”.

“En alguns casos, l’execució dels contractes adjudicats es manté fins als anys 2035, 2037, 2038 i 2040, per la qual cosa els seus efectes van més enllà de la durada del mateix càrtel”, conclou l’organisme públic espanyol que vetlla pel funcionament dels mercats i la competència.

Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides