L’independentisme afronta dividit la primera Diada després dels indults

La taula de diàleg, que Esquerra defensa i Junts qüestiona, marca la principal divisió del secessionisme

Diada de 2018

La de dissabte serà la primera Diada que se celebra després de l’indult decretat pel govern de Pedro Sánchez als líders independentistes condemnats pel procés; la primera també després d’unes eleccions catalanes que han donat la volta al tàndem independentista, situant el candidat d’Esquerra, Pere Aragonès al capdavant de la presidència de la Generalitat; una festa nacional que se celebrarà previsiblement dies abans de la represa de la taula de diàleg entre els governs de la Generalitat i l’espanyol, i una Diada que, malgrat l’escenari de la pandèmia i amb certes restriccions, recupera el format de manifestació.

És un escenari molt diferent del dels últims anys, però en el qual es repeteix la divisió de les forces independentistes, especialment entre els dos socis del govern de la Generalitat, ERC i Junts. Aquest any, la taula de diàleg polític i la seva efectivitat marquen la divisió en el si de l’independentisme. ERC és la veu de la Generalitat que més defensa aquesta convocatòria, mentre que els seus socis de Junts no ho veuen clar, una divergència que s’ha convertit en intercanvis d’acusacions entre dirigents de les dues formacions.

Aragonès confirma assistència
Això no obstant, ahir es va saber que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, al costat de la majoria dels consellers, tenen previst acudir a la manifestació que l’ANC celebrarà el pròxim dissabte a la tarda. La portaveu de l’Executiu, Patricia Plaja, ha confirmat aquesta voluntat després de la reunió de Govern d’aquest dimarts. “A la manifestació, hi assistirà, com cada any, el president de la Generalitat”, ha dit, “com també ho faran la majoria dels consellers”. Plaja ha assegurat que alguns dels membres de la Generalitat tenen altres obligacions, ha posat l’exemple del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, que estarà coordinant el dispositiu de seguretat. D’altra banda, es dona per fet que també assistiran a la manifestació els líders independentistes indultats.

L’ANC, amb por de punxar
D’altra banda, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha decidit eliminar el sistema d’inscripcions per participar dels actes de l’entitat independentista en el marc de la celebració de l’11 de Setembre d’enguany, segons ha avançat Vozpópuli. Fons de l’ANC consultades apunten que, davant la possible poca participació de ciutadans als actes que l’entitat organitza per la Diada, han decidit no haver de publicar-ne les dades.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.