La delegació catalana a la Comissió Bilateral surt insatisfeta de la reunió

L'Estat es compromet a pagar immediatament 200 milions dels 759 previstos a l'Estatut i dona per bona la trobada

MADRID, 02/08/2021.- La ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez (2i), durante su reunión con el vicepresidente y conseller de Políticas Digitales y Territorio, Jordi Puigneró (2d); la consellera de la Presidencia, Laura Vilagrà (3d), y el conseller de Economía y Hacienda, Jaume Giró (d), este lunes en Madrid con motivo de la reactivación de la Comisión Bilateral Estado-Generalitat entre los gobiernos central y catalán y en la que Cataluña reclamará "56 traspasos pendientes", pero no se tratarán cuestiones de autodeterminación y amnistía. EFE/ Mariscal

En la reunió de la Comissió Bilateral d’aquest dilluns el govern espanyol s’ha compromès a pagar de forma immediata 200 milions d’euros dels 759 pendents de la disposició addicional tercera de l’Estatut. En la reunió, els governs català i espanyol també han acordat culminar el traspàs de les beques i reactivar el de Rodalies i Infraestructures.

També han pactat la creació d’un grup de treball per avaluar futures transferències en matèria de Formació Professional especialitzada, Salvament Marítim o legislació laboral. A més, es reactiva la comissió mixta d’assumptes econòmics i fiscals.

Els dos governs han valorat la trobada de forma molt diferent. Segons la Generalitat, representada pel vicepresident Jordi Puigneró i la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, els acords a què s’ha arribat són insuficients i xifra en més de 3.000 els milions que se li deuen. A més, lamenta que no s’ha arribat a cap acord sobre la llei de l’audiovisual i que no s’hagi abordat la qüestió dels fons europeus.

La portaveu del govern espanyol i ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, ha reiterat el rebuig de l’executiu de Pedro Sánchez a debatre aquesta qüestió de manera bilateral i ha apostat per tractar-ho en altres fòrums, com la conferència de presidents autonòmics, on no va assistir-hi Pere Aragonès.

L’executiu espanyol ha assegurat que hi ha hagut un acord per reduir la conflictivitat institucional i veu “voluntat de seguir treballant”. La portaveu espanyola ha qualificat la reunió de “fructífera” i “molt executiva”. Rodríguez ha anunciat que s’ha pactat un calendari de reunions per al primer semestre de 2021.

Un dels motius de la insatisfacció de la Generalitat és que ha arribat a la reunió amb un llistat de 56 traspassos pendents, alguns dels quals fa anys que estan aparcats en un calaix, i la intenció era anar més enllà d’aquests traspassos.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides