Per Vicent Sanchis, dir ‘puta Espanya’ a TV3 és com quan Gerard Quintana crida “Bona nit, malparits”

El director de la televisió pública assegura que “la gent ruda, rural, a vegades diu aquestes coses” i posa com a exemple Peyu, el presentador de ‘Bricoheroes’, que és d’Osona

Vicent Sanchis, a la comissió de control de la CCMA d'aquest 30 de juliol

El director de TV3, Vicent Sanchis, i la presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Núria Llorach, han tret importància a l’ús de l’expressió ‘puta Espanya’ a diversos programes de la televisió pública i han donat a entendre que no faran res per impedir que es continuï fent. Sanchis ha arribat a dir-li a la diputada socialista Beatriz Silva, avui, a la comissió de control de la CCMA al Parlament, que “si li molesta aquesta expressió, ha d’entendre que es diu en un context determinat” i ho ha comparat amb el “Bona nit, malparits!” amb què Gerard Quintana saluda als assistents dels concerts de Sopa de Cabra o amb la frase “Sue Ellen, ets un pendó” que es feia servir a la sèrie Dallas, que es va emetre quan TV3 va engegar les seves emissions.

Sanchis ha fet veure que no entenia la pregunta de Beatriz Silva en què la diputada socialista li ha recordat que Núria Llorach havia afirmat, en l’anterior sessió de la comissió de control, que la decisió d’actuar davant l’ús del “puta Espanya” era responsabilitat del director de TV3. També ha demostrat una certa amnèsia pel que fa al nombre de vegades que s’ha utilitzat els darrers temps a programes de la televisió que dirigeix. Jair Domínguez ho ha fet als programes Bricoheroes, Està passant i APM. La diputada del PP Lorena Roldán li ha fet memòria. “Començo a creure que vostè no es mira els programes de TV3. Fa dues setmanes li vaig parlar del ‘puta Espanya’, em va dir que no tenia constància i li vaig demanar que es posés mans a l’obra”, li ha recriminat Roldán. La resposta de Sanchis ha estat: “vostè sí que se la mira. La van fer servir una vegada, potser dues. Hi ha expressions de gent ruda, rural… a vegades diuen aquestes coses”. I ha assenyalat Lluís Jutglar (Peyu) com a representant d’aquest gent ruda, perquè va néixer a Les Masies de Voltregà i viu a Muntanyola, poblacions de la comarca d’Osona. “Què hi farem?”, ha conclòs. La realitat és, però, que qui s’ha apropiat de l’ús de l’expressió “puta Espanya” a TV3 i a les xarxes socials és el company de Peyu a Bricoheroes, Jair Domínguez, que va néixer a Barcelona.

Al diputat de Ciutadans Nacho Martín, que li ha dit que TV3 sembla la televisió Mil Colinas, una emissora que va impulsar el genocidi de la comunitat tutsi a Rwanda, i que li ha demanat què li semblaria que a Telemadrid o Canal Sur algú cridés ‘sistemàticament’ ‘puta Espanya’, Sanchis li ha replicat que parlar de ‘sistemàticament’ és una exageració i que no ho permetria en boca d’un presentador de Telenotícies però que en un programa d’humor i sarcasme de l’estil de Bricoheroes és com dir “mecaguen l’ou”.

La presidenta de la CCMA també ha tret ferro a l’ús d’aquest exabrupte a diversos programes de TV3 i ha llegit el text d’una sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans on es parla de l’humor “com expressió artística que persegueix la provocació i és un instrument de crítica social”. “No limitarem la llibertat d’expressió”, ha tancat la seva reflexió.

El diputat de la CUP Xavier Pellicer s’ha arrenglerat amb Sanchis i Llorach i ha dit que “he sentit més vegades ‘puta Espanya’ al Parlament en boca de Ciutadans que a TV3”.

(Visited 385 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari