El PSC demana explicacions a TV3 per la propaganda d’una entitat que vol crear un exèrcit català

La diputada Beatriz Silva pregunta a la CCMA “com es justifica la promoció d’unes colònies que realitzen exercicis paramilitars en un programa de la televisió pública de Catalunya” mentre les ONGs pacifistes catalanes es mantenen en silenci

Quico Sallés fent propaganda de la Societat d'Estudis Militars al programa 'FAQs' del divendres 2 de juliol

La diputada socialista Beatriz Silva ha presentat, a través de la Mesa del Parlament, quatre preguntes a la presidenta del Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Núria Llorach, relacionades amb la propaganda que va fer el programa FAQs de TV3, el passat 2 de juliol, d’una entitat que defensa la creació d’un exèrcit català. Aquell dia, el periodista Quico Sallés, vestit amb indumentària militar, va cloure l’edició del programa amb una conversa amb la presentadora Cristina Puig en la qual va promocionar l’escola d’estiu de la Societat d’Estudis Militars (SEM). Sallès va definir aquesta escola d’estiu, que s’havia celebrat entre els dies 18 i 21 de juny, com “unes colònies molt divertides, on s’aprenen moltes coses i que, a més, trenquen tòpics” i es va referir a l’entitat que la convocava com “el gran think tank català i de geoestratègia de Catalunya”.

Al portal del SEM s’explica que l’objectiu d’aquesta escola d’estiu és “buscar viure una experiència el més semblant a la dels professionals de la milícia”. Entre les seves activitats s’hi van incloure proves físiques que, segons Sallés, van permetre “que et poguessis entrenar com un membre d’un escamot especial dels Navy Seals”. S’hi va referir com “les setmanes d’infern”, que realitzen alguns exèrcits, mentre a una gran pantalla de FAQs es projectaven imatges de persones arrossegant-se pel bosc o assegudes a terra en fila índia i  abraçades mentre uns monitors de l’activitat els llançaven galledes d’aigua. El periodista va afirmar que era la segona edició d’aquesta escola d’estiu militar i que “si la primera va ser un èxit, aquesta ha estat un exitàs”. Va destacar que s’havien exhaurit les 60 places de què constava i que es tracta d’una “cita obligada”.

Al seu portal, la Societat d’Estudis Militars explica que aquesta entitat va néixer “la tardor del 2014 per continuar la tasca encetada per l’Assemblea Sectorial de Defensa de l’ANC, que arran de la repercussió mediàtica en mitjans nacionalistes espanyols (El País, ABCLa Razón) de la publicació del document Dimensionament de les Forces de Defensa de Catalunya i la Força Naval, va haver de cessar l’activitat que du a terme”. La seva funció és “generar coneixement en matèria de política de defensa al servei de l’interès nacional català”. “Ens proposem seguir treballant vers l’assoliment d’una estructura d’Estat fonamental per a la salvaguarda de la vida, la llibertat, i el benestar de la ciutadania, com és una política de defensa equiparable a la d’estats del nostre entorn, per a la futura Catalunya independent, i més enllà, seguir al servei d’aquest país nostre”, expliquen al web.

Beatriz Silva pregunta a Núria Llorach “com es justifica la promoció d’unes colònies que realitzen exercicis paramilitars en un programa de la televisió pública de Catalunya. A més, li pregunta si “ha demanat explicacions a la productora del programa per saber com es justifica l’emissió d’aquest espai”, “quines mesures pensa adoptar respecte a aquesta emissió” i si “hi haurà una rectificació per part de la CCMA en relació a la promoció d’unes activitats paramilitars que s’allunyen de la missió de servei públic”.

Una de les últimes activitats de la Societat d’Estudis Militars, vinculada a la seva escola d’estiu, va tenir lloc el 29 de juny al Reial Cercle Artístic de Barcelona, on James Corum, tinent coronel retirat dels Estats Units, va ser el ponent d’una jornada “dedicada a l’educació professional militar”. La darrera publicació que hi ha al seu web és obra del coronel retirat irlandès Dorcha Lee i es titula “Defensar una Catalunya independent”. En aquesta publicació, Lee calcula que les Forces de Defensa d’una Catalunya independent (FDC) haurien de comptar amb 24.000 militars (16.000 regulars i 8.000 reservistes), 14 o 16 vaixells de guerra i uns 70 avions de combat, entre F-16 i helicòpters.

Curiosament, malgrat que Catalunya té un notable teixit associatiu pacifista, cap de les entitats que en formen part ni les federacions que les agrupen han protestat per aquesta propaganda militarista al programa estrella de la nit dels dissabtes a TV3.

(Visited 826 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari