Un 60% de catalans vol que Catalunya formi part d’Espanya com a regió, autonomia o estat federat

Només un 19,7% dels ciutadans consideren que l’Estat espanyol els és aliè, segons la darrera enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió

Pregunta de l'Enquesta de context polític del CEO sobre quina relació de Catalunya amb Espanya volen els ciutadans

Un 28,1% dels catalans considera que Catalunya hauria de continuar sent una comunitat autònoma d’Espanya, un 5,7% que hauria de ser una regió espanyola i un 25,6% que hauria de convertir-se en un Estat dins d’una Espanya federal. És a dir que quasi un 60% (59,3%) creu que Catalunya hauria de formar part d’Espanya com una regió, una comunitat autònoma o un Estat federat. Així ho van explicar, entre els dies 11 i 19 de maig, als enquestadors del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) que els van plantejar les preguntes de la seva darrera enquesta sobre context polític a Catalunya. Un 34,2% es van mostrar partidaris d’un estat independent, mentre que un 3,8% no ho tenia clar i un 2,7% no va voler contestar.

El CEO també va incloure en aquesta enquesta la pregunta: “Què significa Espanya per vostè?”. Menys d’un de cada cinc enquestats (un 19,7%) va donar per bona la casella que oferia la possibilitat de respondre: “Un Estat aliè, del qual el meu país no n’hauria de formar part”. Prop de les tres quartes parts dels que van contestar l’enquesta (un 74,9%) van assenyalar altres opcions: “El meu país” (24,3%), “l’Estat del qual em sento ciutadà (16,6%), “Una nació de la qual em sento membre” (8,6%) i “un Estat format per diverses nacionalitats i regions” (25,4%). Aquesta pregunta estava mal plantejada perquè barrejava opcions en les quals es demanaven adscripcions sentimentals amb una merament descriptiva. Tot i així, un 49,5% va contestar que es considera ciutadà d’Espanya o que és el seu país o nació mentre que només un 19,7% el veu com un Estat aliè. Caldria saber a quina altra opció s’hauria apuntat el 25,4% d’enquestats si s’hagués suprimit  la que es va limitava a definir Espanya com un estat de nacionalitats i regions. En qualsevol cas, els que es defineixen com a ciutadans d’Espanya o la defineixen com el seu país o nació quasi que quadrupliquen els que el veuen com un Estat aliè.

El sentiment de pertinença planteja seriosos dubtes als enquestats, ja que no sempre els resulta fàcil ubicar-se en alguna de les etiquetes que els proposa el CEO. Un 70,5% d’ells se senten espanyols, en major o menor mesura. L’adscripció més freqüent és la de sentir-se “tant espanyol com català” (38,4%). Un 23,4% se senten més catalans que espanyols, un 4,9% més espanyols que catalans i un 3,8% només espanyols. En canvi, només un 24,1% no se senten gens espanyols.

Una de les preguntes més absurdes que inclou aquesta enquesta és la que demana els ciutadans que responguin amb quina frase se senten més identificats en una escala d’opcions que no té cap lògica: “soc un/a català/ana que viu a Catalunya”, “soc un/a català/ana que viu a Espanya”, “soc un/a espanyol/a que viu a Catalunya” i “soc un/a espanyol/a que viu a Espanya”. No és estrany, doncs, que quasi un 15% no sàpiga quina resposta triar. Els que es consideren catalans/anes que viuen a Catalunya, que és Espanya, quina resposta trien?

La credibilitat de les enquestes del CEO és, de fa anys, molt limitada. Aquesta conclou que un 48,7% dels catalans no volen que Catalunya sigui un país independent i que un 44,9% sí que ho desitgen. Mirant el conjunt de dades detallades en aquest article caldria pensar que els independentistes estan més lluny de ser majoria a Catalunya que els 3,8 punts que el CEO els dona de desavantatge ara.

(Visited 488 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari