La immersió lingüística en català a la Catalunya Nord tombada a França

El Constitucional avala que a les escoles públiques franceses, a primària, la llengua vehicular sigui només el francès

Escola catalana

El Consell Constitucional de França avala que a les escoles públiques del país, a primària, la llengua vehicular sigui només el francès. Tomba, així, part de la llei aprovada per l’Assemblea Nacional ara fa un mes que obria la porta a una educació immersiva en català a la Catalunya Nord.

L’òrgan judicial considera que la immersió lingüística en català, occità, euskera, cors, alsacià, crioll o bretó a les escoles públiques franceses viola la carta magna, en relegar el francès a un segon pla.

L’argument del Consell Constitucional, que no es pot recórrer, és que les llengües regionals són un patrimoni de França, però que la llengua de la república és el francès. Ho fonamenta en l’article 2 de la constitució francesa.

Les associacions que impulsen l’ensenyament del català a la Catalunya Nord lamenten que el Constitucional francès hagi tombat la immersió lingüística a l’escola pública i ho consideren el cop de gràcia al català, que ja està en situació crítica. Consideren la decisió judicial un atac directe al seu model educatiu i preparen mobilitzacions. La primera, el dia 29 de maig.

(Visited 348 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari