Tensió a la Comissió Jurídica Assessora pel tarannà despòtic del seu president, Albert Lamarca

Membres d’aquest organisme l’acusen d’humiliar-los públicament i de convocar una reunió presencial malgrat que estava contagiat de la covid-19

Albert Lamarca entrega la Memòria de la Comissió Jurídica Assessora de l'any 2020 al president en funcions de la Generalitat, Pere Aragonès

L’actual president de la Comissió Jurídica Assessora, organisme consultiu de la Generalitat equivalent al Consejo de Estado espanyol, Albert Lamarca, està deixant un record poc agradable a molts dels membres de l’organisme que presideix des del febrer del 2014. Diverses fonts asseguren que la tardor passada, estant infectat de coronavirus, Albert Lamarca va convocar una sessió presencial de la Comissió arran de la celebració de la qual va resultar contagiat almenys un dels seus membres.

Són moltes les queixes que ha rebut dels seus subordinats un president que adopta posicions nacionalistes, sovint ultranceres, que no s’adiuen amb la imatge de neutralitat que, fins la seva arribada, havia caracteritzar la gestió dels seus antecessors. La seva conducta en ocasions despòtica l’ha dut a maltractar de paraula i amb gestos d’escarni, davant de l’estupefacció de la resta de membres de la comissió,  a un membre de l’entitat, al qual literalment va humiliar i fer la vida impossible fins a la seva marxa de la Comissió.

En general, ha menystingut, amb poques excepcions, els membres que tenien una certa edat, i considerava que havien de ser substituïts per altres de la seva confiança. Nascut a Barcelona l’any 1969, és doctor en Dret per la Universitat de Bolonya i llicenciat en Dret i Història Moderna per la Universitat Pompeu Fabra, on imparteix classes des de fa prop de vint anys.

Creada el 1932 i restablerta el 1978, la Comissió Jurídica Assessora és l’òrgan assessor del Govern encarregat de vetllar per la legalitat de l’actuació de l’Administració de la Generalitat i dels ens locals de Catalunya. A més del president el formen catorze juristes, entre els quals hi ha els exconsellers Francesc Homs i Carles Mundó. Lamarca té molt bona sintonia amb Homs i, segons sembla, és degut a aquesta bona relació que continua presidint la Comissió. L’any passat es preveia la seva substitució juntament amb la de tres membres de l’entitat. Els tres membres van ser, efectivament, substituïts, però ell –sembla ser que al·legant problemes econòmics- va aconseguir continuar en el càrrec. El sou de Lamarca és de 115.000 euros anuals.

El govern de la Generalitat coneix de fa temps la tensió que es viu a la Comissió Jurídica Assessora, un òrgan que depèn de Presidència. Ni Artur Mas, ni Carles Puigdemont, ni Quim Torra han mogut la cadira del president d’aquest organisme. Veurem què fa Pere Aragonès si és investit president en les properes hores.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides