Ciutadans demana explicacions per les imatges gravades dins de les presons emeses a ‘El judici’

Reclama a la presidenta del Parlament que li faciliti una còpia de l’autorització de les autoritats penitenciàries a Mediapro per l’enregistrament dels reclusos quan van sortir de les presons per ser traslladats davant el Tribunal Suprem

Oriol Junqueras, Jordi Cuixart i Jordi Sánche, a punt de ser traslladats a Madrid des de la presó de Lledoners, en unes imatges que Justícia diu que són seves

Els diputats de Ciutadans Ignacio Martín i Anna Grau han demanat a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que els faciliti una “còpia íntegra de l’expedient d’autorització de les autoritats penitenciàries competents de l’Administració de la Generalitat de Catalunya al productor/creador de la peça documental El judici, difosa per TV3, per la gravació audiovisual d’interns durant la seva situació de reclusió dins dels centres penitenciaris i durant el seu trasllat”. Ho han fet aquest dimarts 20 d’abril després que en el primer capítol de la sèrie El judici, realitzada per Mediapro amb Jaume Roures com a productor executiu  i emesa per TV3 el passat diumenge 18 d’abril, inclogués imatges dels nou independentistes presos a l’interior dels centres penitenciaris de Lledoners i Puig de les Basses minuts abans de ser traslladats a Madrid, per ser jutjats al Tribunal Suprem.

Aquest diumenge, sobre dos quarts d’onze de la nit, quan feia uns vint minuts que havia començat el primer capítol de la sèrie, titulat Qüestions prèvies, van aparèixer unes imatges dels independentistes presos a Lledoners i Puig de les Basses sortint de les cel·les i movent-se pels passadissos dels dos centres penitenciaris camí de les furgonetes que els havien de traslladar a Madrid. Les imatges van durar uns dos minuts i estaven rodades amb càmeres de gran qualitat. No es tractava, ni molt menys, d’enregistraments fets amb telèfons mòbils introduïts dissimuladament dins de les presons. En algunes d’aquestes imatges es veien funcionaris de les presons que es podien reconèixer fàcilment malgrat les màscares que es van afegir en la seva edició posterior.

Mentre els espectadors es preguntaven atònits qui, com i amb quina autorització havia enregistrat aquestes imatges, i abans que conclogués l’emissió del segon capítol de la sèrie, el portal de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), va penjar una nota de premsa titulada “Justícia mostra imatges inèdites del trasllat dels presos independentistes al Suprem”. La nota incloïa un vídeo de sis minuts de duració, dels qual s’havien extret els dos minuts que es van veure a Qüestions prèvies.

La nota de la CCMA era breu i imputava al Departament de Justícia , de la qual n’és titular Esther Capella (ERC), l’enregistrament. “Ben d’hora al matí de l’1 de febrer de 2019 va començar el trasllat dels nou presos independentistes a Madrid per assistir al judici del procés. El Departament de Justícia de la Generalitat ha fet públiques imatges inèdites d’aquest trasllat”, s’hi diu, s’especifica que “es pot veure l’interior de les presons i les cel·les” i s’acaba recordant que “aquestes imatges s’han pogut veure, com un avançament, en la sèrie documental El judici que ha emès aquest diumenge a la nit TV3”. De fet, encara no s’havien acabat d’emetre perquè quan la CCMA va fer pública aquesta nota encara no havia conclòs el segon capítol.

Mai no s’havien pogut enregistrar imatges d’aquests tipus dins les presons catalanes. Fins i tot els enregistraments fets amb telèfons mòbils estan prohibits i Oriol Junqueras, un dels presos independentistes traslladats a Madrid, va denunciar que se l’havia enregistrat en una ocasió amb un telèfon mòbil mentre feia una classe dins la presó.

Ignacio Martín i Anna Grau volen saber qui va enregistrar aquelles imatges i com van anar a parar a mans de Jaume Roures. La nota de premsa de la CCMA no dona cap mena de detalls i no se sap ni tan sols si les va regalar a Mediapro o les hi va vendre. Diumenge està previst que TV3 emeti el tercer capítol d’una sèrie que ha costat 440.000 euros a la CCMA i que, segons Mediapro, està narrada “des del punt de vista dels advocats defensors”.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides