Salut va intervenir la residència de Tremp nou dies després de detectar-hi greus problemes

La Generalitat obre un expedient sancionador al centre de la Fundació Fiella, que suma 42 residents morts i 92 positius de Covid-19

Alba Vergés
Alba Vergés

La gerent de les regions sanitàries de l’Alt Pirineu i Aran i de Lleida, Divina Farreny, ha explicat aquest dijous que el Departament de Salut de la Generalitat havia conegut l’existència de problemes greus en la contenció de la pandèmia de la Covid-19 a la residència geriàtrica Fundació Fiella-Sant Hospital de Tremp el 19 de novembre, nou dies abans que el mateix departament reaccionés intervenint el centre. Es tracta de la primera compareixença que la conselleria que encapçala Alba Vergés dedica a l’impacte del brot de la residència de Tremp, que suma 42 morts de residents i 92 casos positius en la segona onada de la pandèmia.

L’ambulatori de Tremp va emetre el 19 de novembre la primera alerta arran del positiu d’un treballador de la residència i, segons ha explicat Farreny, Salut va enviar personal aquell mateix dia per comprovar en quines condicions s’hi treballava, i va detectar una situació “descontrolada” i “clínicament molt complicada”, segons la descripció de la responsable de les regions sanitàries de l’Alt Pirineu i Aran i de Lleida.

Entre les mancances que es van detectar, Farreny ha citat la incapacitat del personal per usar correctament els equips de protecció individual (EPI), la incorrecta gestió de la informació, la deficient sectorització dels interns i la inaplicació de protocols sobre tractament de menjar, residus i roba possiblement contaminada. També ha afirmat que la situació es va repetir durant els dies posteriors al 23 de novembre, mentre Salut va limitar-se a donar instruccions i temps per aplicar-les als gestors de la residència, fins que va optar per intervenir-la i controlar-la a partir del 28 de novembre.

La Fiscalia de Lleida ha obert una investigació per determinar si la residència de Tremp va seguir amb els protocols per contenir la pandèmia.

Expedient als gestors
La mateixa Farreny, que ha evitat pronunciar-se sobre si Salut hi va intervenir tard, ha anunciat que, el passat 30 de novembre, el Departament d’Afers Socials, Treball i Famílies va obrir un expedient sancionador als gestors de la residència Fundació Fiella-Sant Hospital de Tremp, i que la Generalitat facilitarà tota la informació que la Fiscalia demani per esclarir els fets.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides