Final de western amb empat al vot de censura del Barça

Dimiteixi, guanyi o perdi Bartomeu, les eleccions se celebraran com a molt amb un mes de diferència entre finals de febrer i el 21 de març
Josep Maria Bartomeu

Les últimes hores han abocat el conflicte Barça-Generalitat a un escenari de surrealisme difícilment superable. Les eleccions que proclamaran la nova junta directiva en substitució de la de Josep Maria Bartomeu se celebraran, igualment, dins d'un estret marge situat entre l'última setmana de febrer de 2021 i les dates ja assenyalades i decidides del 20 i el 21 de març, és a dir amb una diferència màxima d'un mes.

Aquesta és la paradoxal i confusa conjuntura electoral a la qual es troba el club com a resultat, sobretot, del compulsiu moviment promogut per les forces sobiranistes de la plaça de Sant Jaume per fer fora Bartomeu de la llotja de Camp Nou. Primer per l'interès fallit de fer coincidir les eleccions del Barça amb les de Parlament i després perquè també des de Waterloo volen venjar-se de l'1-O blaugrana, quan el president no va cedir a les pressions de la Generalitat de Carles Puigdemont de suspendre el partit de Lliga i convertir la desobediència del Barça en la bandera del referèndum independentista.

Ara, l'escena final és de pur western entre dues menes de pistolers que s'ho juguen tot a veure qui desenfunda primer i falla perquè no hi ha victòria ni recompensa, ni vida tampoc, darrere de tant tacticisme. Bartomeu està igualment descomptat per al barcelonisme, ni sobreviurà al seu mandat ni tampoc decidirà al seu successor, ja no pinta res ni forma part del futur. Per l'altre costat, les forces que integren el vot de censura, els precandidats Víctor Font i Jaume Farré, juntament amb els col·lectius minoritaris i el col·laboracionisme rebut des de l'Assemblea Nacional de Catalunya seguiran sense tenir el control del club l'endemà de la dimissió o el cessament de l'actual president, sigui quin sigui el tipus de funeral que decideixi per si mateix el mateix Bartomeu.

Tot plegat no és més que una disputa personal, una guerra iniciada pel sector que pretén convertir el Barça en el braç armat de l'independentisme i aprofitar la fràgil figura de Bartomeu, que acaba mandat si o si, per penjar-se una medalla absolutament estèril. En realitat està malgastant una energia que necessitarà en les eleccions, siguin l'1 o el 21 de març. Això hauran guanyat al final, tres o quatre setmanes d'avançament com a molt.
Ahir, quan Josep Maria Bartomeu va comparèixer davant la premsa per anunciar la seva actitud de resistir i d'esgotar les seves opcions de celebrar la votació, tot això enmig d'una baralla amb el Departament de Presidència i de Salut de la Generalitat, es va esgotar també el marge per a la celebració d'unes eleccions anticipades abans de Nadal.

Si es produís la dimissió de Bartomeu en un termini relativament curt, encara que fos avui mateix, l'entrada en joc de la Comissió Gestora, presidida per Carles Tusquets, tampoc té la intenció d'accelerar cap procés. Contràriament, donada la situació, tot sembla indicar que aquesta comissió voldrà conèixer abans l'estat real de club, analitzar les qüestions legals i epidemiològiques, reunir els precandidats i arribar a una sèrie de consensos amb el propòsit de pacificar l'entorn abans de sotmetre al club a l'estrès d'un procés electoral.

La comissió disposa de tres mesos per convocar unes eleccions al FC Barcelona, que, d'acord amb les primeres notícies, no se celebrarien abans de Nadal. De forma obligada, després de deixar passar el període nadalenc, sembla raonable suposar que per no coincidir amb les del 14-F, el FC Barcelona deixaria passar les eleccions al Parlament, principalment per permetre que sigui el Govern qui mostri el camí sobre com donar format social a un procés d'obertura d'urnes que pot estar condicionat encara pels efectes de la pandèmia. Tot i això, fins al 27 de gener podria esperar Carles Tusquets a convocar-les si la dimissió es produís avui mateix. Després cal comptar i afegir un període electoral de trenta-quatre dies.

Canvia alguna cosa que Bartomeu dimiteixi avui o ho faci el dia 2 si perd el vot de censura? No gaire per no dir que pràcticament res a efectes de calendari. A efectes de responsabilitat sí que la incidència és molt destacada: la moguda del vot de censura, finalment, alliberarà Josep Maria Bartomeu i a la seva junta de qualsevol responsabilitat en cas de pèrdues. Surrealista? Sí. Molt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides