Torra acusa Espanya de donar un “cop d’estat” amb la inhabilitació

La CUP ha criticat Junts per Catalunya i ERC per haver acatat la inhabilitació "de forma humiliant"
Quim Torra

Dos dies després de la seva inhabilitació com a president, Quim Torra ha pronunciat avui un abraonat discurs en el ple de comiat al Parlament. Els atacs de Torra han anat especialment dirigits a l'estat espanyol i la Moncloa, a qui ha acusat d'haver perpetrat "un cop d'estat" contra les institucions catalanes per "enderrocar" el seu Govern.

Torra ha advertit que "fer veure que el poder judicial actua pel seu compte és un greu error". Darrere, ha dit, hi ha la voluntat de repressió dels governs del PP, però també del que formen "PSOE, Podem i els comuns", a qui ha situat al mateix nivell que la dreta a l'hora de judicialitzar el conflicte amb Catalunya. "És tot un estat contra Catalunya", ha sentenciat a la cambra.

Torra s'ha dirigit a l'independentisme advertint-lo que a les seves mans hi ha que les pròximes eleccions siguin "un plebiscit per ratificar el mandat de l'1-O o una altra cosa". I els ha emplaçat a defensar amb "urpes i dents" la sobirania del Parlament i a ser "fidels" al mandat de les urnes.

El vicepresident Pere Aragonès, ara també amb funcions de president, i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, s'han repartit els temps d'intervenció. Aragonès ha volgut deixar clar que Catalunya "no té president" i que no pensa contribuir a la normalització de la situació per molt que ara sigui ell el màxim representant del Govern. Budó, per la seva banda, ha reivindicat que cal continuar "avançant cap a la confrontació intel·ligent" amb l'Estat.

La CUP ha criticat Junts per Catalunya (JxCat) i ERC per haver acatat la inhabilitació de Quim Torra "de forma humiliant" sense que s'hagi publicat ni tan sols al BOE i abans del ple del TC que ha de resoldre el recurs presentat pel president.

A diferència del PSC, que no ha volgut assistir al ple específic sobre la inhabilitació del president Torra, Ciutadans ha fet una llarga intervenció en què, a més de repetir les acusacions contra l'independentisme, assegurant fins i tot que "són un perill per als catalans" i vinculant els CDR al terrorisme, ha deixat entreveure sospites que l'executiu de Torra hauria gastat de forma il·legal diners per finançar el procés.

La líder dels Comuns, Jèssica Albiach, ha dit que al seu espai polític li és igual que l'independentisme els vulguin "fer passar pels dolents de la pel·lícula" en el conflicte català amb l'estat espanyol. Albiach ha lamentat que la política catalana estigui instal·lada en els retrets que només interessen "als polítics en sentit negatiu".

El president del PPC, Alejandro Fernández, ha posat els quatre diputats populars a disposició de "desbloquejar" la situació després de la inhabilitació de Torra. També ironitzat sobre la pensió vitalícia a Torra i ha reclamat ser "represaliat" de la mateixa manera. De fet, els populars han tornat a registrar una proposició de llei per suprimir la pensió per als condemnats per sentència ferma.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides