Quin polític assegura que la festa de Sant Valentí és una creació catalana?

Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Raül Romeva
Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Raül Romeva

Oriol Junqueras. L'exvicepresident de la Generalitat, líder d'ERC i historiador assegura que la llegenda de Sant Valentí com patró dels enamorats és una antiga tradició catalana. Ho revela Carles Puigdemont en el seu llibre M'explico, coescrit amb Xevi Xirgo, on explica que durant un sopar amb Junqueras el 14 de febrer de 2017, el seu vicepresident "ens explica que la tradició de Sant Valentí, lluny de la creença dominant que és una festivitat espanyola, té arrels catalanes".

Puigdemont també apunta que Junqueras li va dir que la diada de Sant Valentí "coincideix amb el moment de l'any en què les aus comencen a aparellar-se". Finalment, segons el relat del líder de JxCat, Junqueras va comentar que hi ha un poema del segle XI que sustentaria que és "una antiga tradició catalana". A més, aquell vespre Junqueras també va mantenir que Halloween no és cap "tradició nord-americana", sinó que des de fa segles es buidaven carabasses a Catalunya per Tots Sants.

Amb aquestes teories, Junqueras s'acosta a les tesis de l'Institut Nova Història, que manté plantejaments i teories de la conspiració refutats per la totalitat del món acadèmic.

La festa de Sant Valentí, segons els cànons, té l'origen a la Roma imperial quan el sacerdot Valentí casava joves parelles cristianes d'amagat de les autoritats. Quan el Cristianisme passa a ser la religió oficial de Roma, es decideix festejar Sant Valentí per substituir la festa pagana de les lupercals, quan se sacrificaven gossos i cabres, i el 14 de febrer passa a ser el dia dels enamorats.

La primera celebració data de l'any 494 a Roma, i d'allà va passar a Anglaterra i els colons l'exportaren després als Estats Units. Des d'allà s'ha passat a celebrar a tot el món. Pel que fa a Halloween, queda acreditat que es tracta d'una festa pagana d'origen celta.

Potser caldria que Junqueras revisés els seus apunts d'estudiant abans d'entretenir els comensals amb llegendes sense rigor.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides