Unides Podem i els nacionalistes demanen la creació d’una comissió sobre l’espionatge polític

Aquestes formacions denuncien el “llarg i obscur historial” de les presumptes intromissions il·legals de personalitats i institucions
Representants de formacions nacionalistes i independentistes al Congrés

Unides Podem, ERC, JxCat, CUP, PNB, EH Bildu, Compromís, BNG i Més País han registrat la petició d’una comissió d’investigació al Congrés dels Diputats sobre l’espionatge  i la “intromissió a la privacitat i la intimitat de líders polítics, institucions i persones individuals per part de les estructures públiques de l’Estat”.

Aquesta sol·licitud arriba una setmana després que alguns mitjans de comunicació publiquessin informacions sobre l’espionatge polític mitjançant l’aplicació israeliana Pegasus als telèfons mòbils de Roger Torrent, president del Parlament; Ernest Maragall, líder municipal d’ERC a Barcelona i diputat a la cambra catalana; o Anna Gabriel, exdiputada de la CUP al Parlament.

Les forces polítiques que han avalat la creació d'aquesta comissió d’investigació afirmen que, tot i que els poders públics han negat qualsevol vincle amb els fets, “és sabut que les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat i el CNI utilitzaven el software per la intromissió en terminals mòbils i dispositius electrònics”. En aquest sentit, assenyalen que “degut a una filtració interna de més de 400 correus, es va fer públic que el Govern era client de la competidora italiana de NSO, Hacking Team”.

Aquesta informació, afegeixen, se suma a un “llarg i obscur historial” de presumptes intromissions il·legals de diferents personalitats –privades i públiques- i governs per part d’organismes oficials i les forces de seguretat, i ho exemplifiquen, entre altres, recordant que  “l’actual vicepresident Pablo Iglesias, així com centenars de personalitats del món empresarial, han estat presumptament objecte de seguiment, espionatge i monitorització il·legals durant anys per persones relacionades amb departaments públics”.  

L’objectiu de la comissió parlamentària és conèixer “almenys” la implicació de les institucions estatals en les presumptes investigacions i “intromissions il·legals” així com la “responsabilitat i el mal us de les estructures tècniques dels departaments de Defensa, Interior, Exteriors, Justícia i anteriors vicepresidències i la vinculació d’aquestes estructures amb l’espionatge”.

 

 

 

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.