La droga campa pels voltants de la sala de venipunció Baluard de Barcelona

Els veïns comencen a organitzar patrulles ciutadanes per dissuadir els drogaddictes de punxar-se pels carrers
Drogaddictes punxant-se al carrer

A les 9 del matí ja hi ha una quarantena de persones fent cua per accedir a la sala de venipunció Baluard, situada a la plaça de Blanquerna a tocar del Museu Marítim de Barcelona. Molts d'ells han dormit a l'edifici de la Seguretat Social que es troba a escassos metres. La cua de l'heroïna com la coneixen els veïns sorprèn a primera vista però malauradament forma part del paisatge quotidià, com ens explica la Patrícia, veïna del carrer Pere Camps, "els veïns fa anys que reivindiquem que la sala de venipunció no funciona. De fet ens van dir que era provisional i ja han passat vint anys. El triangle entre els carrers Pere Camps, Drassanes i Arc del Teatre, és terrorífic. Cada vegada hi ha més drogaddictes, i de rebot més traficants que els venen la droga. És com un peix que es mossega la cua i vénen de tot Barcelona i tot Europa per punxar-se i drogar-se al Raval". Segons una carta presentada pels veïns al consistori barceloní, han xifrat l'augment dels drogaddictes als carrers dels voltants de la Baluard, en un 200% amb un increment exponencial de la inseguretat ciutadana i asseguren que la majoria són estrangers sense vinculació familiar al barri que rebutgen entrar a cap programa de desintoxicació.

Les imatges facilitades pels veïns no deixen lloc a dubtes, xeringues per terra i impunitat a l'hora de punxar-se a plena llum del dia, estigmatitzen, encara més els carrers del Raval, "com que a molts no els deixen entrar a la sala, perquè han provocat altercats, els hi donen el kit i es punxen als carrers adjacents", explica la Patrícia. El kit al que fa referència és el que subministra la sala de venipunció, i està compost per una xeringa d'un sol ús, tovalloleta desinfectant, un parell de vials de sèrum i una cullereta.

Els veïns s'han queixat repetidament a l'ajuntament al qual acusen de desídia en el problema, però el consistori s'escuda en els bons resultats de la sala de venipunció Baluard, per seguir amb el projecte i fins i tot plantejar una ampliació, com explica la regidora de Salut Pública, Gemma Tarafa, "els programes de reducció de danys del CAS Baluard van atendre l'any passat una mitjana de 800 persones al mes, de les quals una mitjana de 500 fan ús de les sales de consum supervisat. Diàriament s'atenen una mitjana de 240 persones en el CAS i més o menys la meitat de les persones usuàries diàries fan ús de les sales de consum". Tarafa assegura que no hi ha més drogoaddictes al carrer, sinó que per les mesures imposades durant la Covid-19, no poden entrar tant volum d'usuaris al centre Baluard, "ha calgut regular els accessos al centre, reduint el nombre de persones que poden entrar per tal de minimitzar el risc de contagi. Això en cap cas ha suposat reduir o limitar l'atenció de les persones, però sí que ha pogut generar més presència a l'espai públic".

Les explicacions del consistori no convencen, però, als veïns de la zona que es queixen d'un augment de la conflictivitat, "això és can pistoles", afirma la Patrícia, "és impossible sortir al carrer. Jo, ja no porto ni arracades ni tan sols l'aliança de casada, que m'han intentat robar en un parell d'ocasions". Una visió que comparteix l'Òscar, un altre dels veïns del barri, "des de l'ajuntament ens diuen que funciona molt bé i que és un èxit, però no és veritat, ni la recollida de xeringues funciona ni les desenes de persones que es punxen pels carrers estan controlades".

L'Òscar assegura que en una conversa dels veïns amb la tècnica de Salut Pública, Glòria Torres, van posar sobre la taula la poca presència de Guàrdia Urbana als carrers més conflictius, i que tot i que la tècnica va assegurar que demanaria més intervenció policial tot es va quedar en promeses sense efecte, "jo li vaig comentar", afirma l'Òscar, "que com era possible que hi hagués tres guàrdies urbans a la porta de la Baluard mentre al lateral hi havia quatre persones punxant-se i dos venent, i la resposta va ser que no es podien moure de la porta". Tant la Patrícia com l'Òscar asseguren que el veïnat s'està mobilitzant formant grups amb xiulets i pals d'hoquei, per tal de dissuadir els drogoaddictes i narcos, "l'ajuntament està aconseguint que les drogues s'enquistin al Raval, i no ho permetrem. No vivim en una realitat paral·lela com ens volen fer creure, que vinguin aquí i vegin diàriament la gent a les cues de l'heroïna que després es punxen als carrers".

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides