Els ecologistes troben irrellevant la baixada d’emissions pel coronavirus

En el Dia Mundial del Medi Ambient demanen que es confinin els cotxes per frenar la crisi climàtica
Concentració contra la contaminació a la plaça sant Jaume, a Barcel
Concentració contra la contaminació a la plaça sant Jaume, a Barcelona

Els col·lectius ecologistes commemoraran el Dia Mundial del Medi Ambient, aquest divendres 5 de juny, reclamant que la reconstrucció econòmica i social posterior a la pandèmia de la Covid-19 no caigui en els errors que han portat la humanitat a la situació d’emergència climàtica en què es troba. A més, destaquen que la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle que ha acompanyat la dràstica reducció de l’activitat industrial i el consum energètic dels darrers mesos és irrelevant pel que fa a corregir el progressiu escalfament del Planeta.

Un del moviments més actius en la lluita contra l’emergència climàtica, ‘Rebel·lió o Extinció’ ha simbolitzat en el lema “Desescalem el sistema, protegim la vida” la seva filosofia davant la situació que s’ha obert arran de la pandèmia. Aquest col·lectiu va promoure, el passat 29 de maig,malgrat el confinament, una acció a onze ciutats espanyoles que va consistir a omplir el terra de sabates per simbolitzar la lluita contra la contaminació causada pel transport privat. A Barcelona, aquesta concentració es va fer a la plaça de Sant Jaume. El lema de l’acció era “Covid avui, crisi climàtica demà. Actuem ja!”.

‘Rebel·lió o Extinció’ ha estat una de les sis-centes entitats que han signat el manifest ‘Confinem els cotxes. Recuperem la ciutat’ que es va donar a conèixer fa uns dies i que demanava “un pla de desconfinament en què es prioritizin les persones i la mobilitat justa i sostenible envers l’ús del vehicle privat”. “La contaminació atmosfèrica ens afecta greument la salut i agreuja els efectes de la Covid-19” s’afirmava en aquest manifest.

Als moviments ecologistes els preocupa que sota l’expressió ‘nova normalitat’ es torni als hàbits de creixement continu del sistema capitalista que estan en la base de l’escalfament del planeta. Lucas Barrero, de Fridays 4 Future Girona, ho denuncia en veure com un dels primers sectors en recuperar la seva activitat després de l’aturada total dels primers dies del confinament ha estat el de la construcció. “Estem veient que la nova normalitat és la vella perquè es repeteixen els arguments de crisis anteriors que situen la normativa urbanística per davant de l’ambiental. Es busca la sortida en el totxo”, es queixa Barrero.

“Necessitem imaginar una altra realitat a la qual volem ‘tornar’, un espai divers que ens permeti reconstruir els llaços entre nosaltres, el nostre entorn i les nostres societats. Hem gaudit uns dies de veure i viure la ciutat sense massificació i amb molta menys contaminació. Poder viure aquesta experiència ens ajuda i ens apropa a imaginar en quina direcció podem canviar les nostres ciutats perquè siguin més sanes, segures i sostenibles per a les persones i els nostres entorns no només per uns dies, sinó per les generacions futures”, afirma ‘Rebel·lió o Extinció’, en el comunicat que va difondre a les portes d’un Dia Mundial del Medi Ambient on el moviment ecologista reclamarà que la 'nova normalitat' es basi en "una transició justa, amb justícia social i climàtica". Ho farà amb una manifestació virtual amb l'etiqueta #ClamPelMedi5J

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.