Vergés: “El Govern no traspassarà la responsabilitat del desconfinament”

La consellera de Salut diu que el pla que està fent el ministeri ni ha funcionat ni funcionarà
Alba Vergés

El pla de desconfinament del govern espanyol ha estat durament criticat per la consellera Alba Vergés. En una roda de premsa posterior al Consell Interterritorial de Salut, amb el ministeri i les comunitats autònomes, ha dit que la manera com està gestionant el ministeri el confinament ni ha funcionat ni funcionarà.

"Les decisions seran territorialitzades o no seran. Aquest estat d'alarma no funciona ni funcionarà. Aquesta improvisació fa mal a la ciutadania", ha criticat la consellera.

Vergés ha carregat contra el govern espanyol perquè, assegura, només els demanen informació per prendre les decisions. Es queixa que no tenen en compte les seves aportacions. Visiblement molesta, la consellera ha assegurat que la Generalitat no és una gestora.

La consellera també critica que Madrid no els ofereix la possibilitat de participar en el disseny del desconfinament. Segons Vergés les actuacions han de ser descentralitzades o no poden ser. Fins i tot a Catalunya com es va poder veure en el cas de la Conca d'Òdena.

Les comunitats autònomes han elaborat plans propis que han proposat en una videoconferència al ministre de Sanitat. Salvador Illa avisa: les propostes s'estudiaran, però qui portarà el timó serà el govern espanyol. El camí cap al desconfinament serà gradual i asimètric, però no es farà necessàriament per comunitats autònomes, sinó per territoris.

Es tindrà en compte el ritme de contagis -que haurà de ser inferior a una persona per pacient- i el nivell de pressió del seu sistema sanitari. La meitat dels llits a les unitats de cures intensives hauran d'estar lliures per atendre altres malalties que no siguin la Covid-19 i la taxa d'hospitalització per coronavirus no haurà de superar el 30 per cent.

(Visited 65 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari