Torra proposa un ampli acord per “la construcció” després de la Covid-19

El president de la Generalitat demana l'ajut dels partits i també de la societat civil
Torra entrant al Parlament

El president de la Generalitat, Quim Torra, es proposa liderar un ampli acord català "per a la construcció" de Catalunya després de la Covid-19. Per això, a més de les formacions polítiques considera que cal que hi participi la societat civil, des de les universitats a empresaris i sindicats, sense oblidar el tercer sector, per exemple.

En la primera sessió de control al govern de la Generalitat en el Parlament des de l'aplicació de l'estat d'alarma, Torra ha mantingut un to constructiu a les preguntes de l'oposició. El president, fins i tot ha reconegut que el seu executiu "no ho ha fet tot bé", en certa autocrítica davant la qüestió plantejada per Jéssica Albiach (Comú-Podem), qui també ha reconegut que tots els governs s'han equivocat. Malgrat això, Albiach ha deixat caure les sortides de to dels consellers Meritxell Budó o Miquel Buch, la qual cosa també ha estat recriminada, per exemple, per Lorena Roldán (Cs) i Alejandro Fernández (PP).

Davant del pla de xoc demanat per la dirigent de Comú-Podem, el president li ha demanat que el govern espanyol escolti les propostes sorgides des de Catalunya i li ha demanat ajuda per deixar que Catalunya pugui decidir el seu propi desconfinament de forma progressiva.

Ha estat, però, en la intervenció de Miquel Iceta (PSC), qui ha pregat per sumar esforços i ha demanat un pacte per la reconstrucció, quan Torra ha revelat que la pròxima setmana pensa fer una àmplia convocatòria perquè tota la ciutadania participi en la "construcció del futur".

Torra ha explicat que creu que ara s'està en l'estadi del rescat, pel qual ha demanat transferències directes de diners del govern central per fer front a les despeses extraordinàries que ha provocat la Covid-19. Alhora, caldrà fer la reactivació que segons creu durarà fins a l'aplicació de la vacuna contra aquest virus. Finalment, el tercer estadi seria l'horitzó: "Caldrà treballar-los tots tres junts", ha explicat Torra.
Així mateix, ha destacat que els nous pressupostos de la Generalitat aporten 3.000 milions d'euros addicionals que "haurem de destinar-los a polítiques socials".

El to de Roldán al Parlament davant de Torra ha estat moderat, a diferència de les habituals intervencions de la dirigent de Ciutadans. Roldán ha proposat un fòrum de reconstrucció en el Parlament. Torra, per la seva part, n'ha agafat el guant però li ha dit que aquesta crida ha de ser més enllà dels partits polítics: "El govern sol no pot fer-ho. Els partits sols no podem fer-ho. Hem d'escoltar a tothom", ha assegurat Torra.

Finalment, Carles Riera (CUP) ha demanat a Torra fer un país socialista, ecologista i feminista. "O el capital o la vida", ha assegurat acusant Florentino Pérez d'haver-se lucrat amb la crisi al mantenir la gestió de les seves residències d'avis. "Vostès només posen pedaços en el neoliberalisme", li ha etzibat Riera a Torra.

Alejandro Fernández (PP), per la seva part, ha estat molt crític i fins i tot ha qualificat d'"obsessió que ratlla el punt de vista psiquiàtric" que el govern català hagi canviat l''"Espanya ens roba" de fa uns anys per "Espanya ens mata", la qual cosa ha fet que Torra hagi elevat el seu to per assegurar que el govern català "s'ha dedicat a salvar vides de tots els ciutadans".

(Visited 51 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari