Torra i Mitjà es contradiuen

El flamant assessor presidencial respon a Iceta que les UCI van col·lapsar, després que el president i la consellera Vergés ho neguessin
Quim Torra
Quim Torra

El metge investigador expert en malalties infeccioses Oriol Mitjà, flamant assessor del president Quim Torra, ha expressat la seva discrepància sobre un article d'El Periódico difós a Twitter pel líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, però alhora també ha contradit la descripció de la situació a les unitats de cures intensives (UCI) feta pel mateix Torra en una entrevista concedida a RAC1 aquest dijous.

La informació d'El Periódico, titulada "El col·lapse que no va ser" i signada pel periodista i físic Michele Catanzaro, assenyala que Mitjà es va equivocar en el seu pronòstic sobre el col·lapse de les unitats de cures intensives (UCI), que el col·lapse es va evitar i que l'epidemiòleg va rectificar en un article publicat a The Lancet.

Després que Iceta se'n fes ressò amb un retuit, Mitjà li ha respost: "Miquel Iceta, no has parlat amb cap dels 100.000 professionals sanitaris? No has parlat amb cap ciutadà que et digui que un familiar no podia entrar en UCI perquè no hi havia llits? Aquesta és la definició de col·lapse i, sí, el nostre sistema sí que va col·lapsar".

No ha estat l'única reacció de l'investigador i assessor de Torra sobre la qüestió. Miguel Hernán, investigador de Harvard i un dels epidemiòlegs que assessora sobre la pandèmia al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha afegit un comentari a paraules seves incloses a l'article d'El Periódico: "Completo la cita: «Les coses funcionen… per l'acció coordinada del govern i les comunitats autònomes i per l'exemplar participació ciutadana.» Sense l'esforç de tots, la resta no importaria".

Mitjà ha replicat: "L'estratègia ha funcionat però va arribar tard i el sistema va col·lapsar per definició, si entenem el col·lapse com la incapacitat d'ingressar a la UCI a qui ho necessita. Suposo que podríem analitzar el nombre de persones que no s'ha pogut intubar". El metge de l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona César Serrano considera correctes les dades de l'article d'El Periódico però conclou, com Mitjà, que hi ha col·lapse a les UCI.

Aquesta conclusió, però, xoca no només amb la versió oficial del govern espanyol, sinó amb el que ha explicat Torra a RAC1. Segons el president de la Generalitat, "a Catalunya hem doblat les UCI amb un esforç ingent absolutament espectacular. Ara tenim el 87% dels llits de les UCI ocupats. Pràcticament és el mateix percentatge de respiradors. Això vol dir que encara no hem arribat al 100%, no hem arribat al col·lapse, però estem al 10% del col·lapse. Per tant, el marge és molt estret". "El marge d'error, el marge d'un rebrot, és perillosíssim", va afegir Torra sobre la possibilitat d'haver d'aplicar "un segon confinament" si revifa la corba de coronavirus. Mitjà ha rebut, per cert, l'encàrrec de Torra d'elaborar el pla de desconfinament de Catalunya.

A finals del mes de març, moment en el qual Mitjà va preveure que s'arribaria al col·lapse de les UCI, la consellera de Salut, Alba Vergés, va negar que s'hagués produït. Aquesta setmana, en la línia de Torra, Vergés va explicar que la sanitat catalana disposava de 2.019 llits per a pacients crítics, 1.763 destinats per als afectats per la Covid-19. D'aquests, va afegir Vergés, 1.524 es troben ocupats per pacients de coronavirus -gairebé un 87%-, dels quals 1.385 necessiten respiradors. El total de respiradors disponible és de 1.625, va indicar la titular de Salut.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides