Pujol considera “irrenunciable” la immersió lingüística

L'expresident diu que el català és una part "molt essencial" de la "personalitat col·lectiva" de Catalunya"
Jordi Pujol fullejant un dels toms de les seves Memòries
Jordi Pujol fullejant un dels toms de les seves Memòries

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha dit la seva sobre el paper de la llengua catalana a la societat i a les escoles en concret, un debat reobert arran de la flexibilització de la immersió lingüística plantejada pel líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta.

En un article publicat al seu web, Pujol troba que propostes com aquesta "en la pràctica significarien una pèrdua de pes en l'ensenyament i ús del català", i que la llengua catalana, en particular el seu paper a l'escola, "és central en la reivindicació de la personalitat col·lectiva de Catalunya, tant políticament com socialment i en el sentit més profund d'identitat. És un tema nuclear. Irrenunciable".

Per defensar el seu parer, l'exdirigent de Convergència i expresident català evoca una conversa on assegura que l'exdiputat i exministre de la UCD Joaquín Garrigues li va dir que "lo distintivo vuestro, lo que más os da personalidad propia, es la lengua".

"Això no s'ha de veure com una conversa informal entre sessió i sessió d'un debat parlamentari. Perquè es produïa en un context d'assumpció de compromisos de fons. Amb gran sentit de responsabilitat històrica. Que almenys durant uns anys va perdurar", afegeix Pujol.

Segons l'expresident, per tant, el concert era per al País Basc "un element central i irreversible" i "això mateix és la llengua per Catalunya". I conclou que "no només els partits sobiranistes sinó totes les entitats polítiques, socials, sindicals i culturals de Catalunya haurien d'oposar-s'hi. Perquè -com el concert pel País Basc- toquen una part molt essencial de la personalitat de Catalunya. I, que com ja havia advertit en Tomás y Valiente, pot afectar perillosament les bases del viure col·lectiu".

(Visited 52 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari