Intercanvi de manifestos en el ‘pressing’ Colau

Els entorns d'ERC i BComú presenten els seus arguments després de l'oferta de Valls
Ada Colau
Ada Colau

Partidaris i detractors de dues de les opcions que té sobre la taula Ada Colau, facilitar l'alcaldia a Ernest Maragall i ser el seu soci preferent o un pacte tripartit amb ERC i el PSC, han publicat sengles manifestos en un context de pressió per convèncer l'encara alcaldessa de Barcelona.

D'una banda, des de l'òrbita d'ERC, personalitats del partit com Joan Tardà, el diputat Ruben Wagensberg i l'exconseller Joan Manuel Tresserres, així com l'estrella de TV3 Toni Soler, el productor Jaume Roures, l'economista Arcadi Oliveres, l'activista Simona Levi, l'arquitecte Oriol Bohigas i l'exdiputat de la CUP David Fernàndez reclamen un acord Maragall-Colau.

Argumenten que es tracta de l'opció per "garantir un govern fort, d'esquerres i compromès amb els drets civils i democràtics", per bé que proposen obrir l'acord a altres forces, i esgrimeixen "l'àmplia coincidència programàtica entre Barcelona en Comú i Esquerra Republicana".

Per la seva part, des de l'entorn dels comuns es promou l'entesa de BComú amb el PSC i ERC. La sociòloga Marina Suirats, el catedràtic de Dret Constitucional Javier Pérez Royo i el cineasta Cesc Gay són alguns dels signants del manifest "Per un govern d'esquerres a la ciutat de Barcelona".

Posen el focus en el fet que "les forces polítiques d'esquerres" han obtingut "una àmplia majoria" i advoquen perquè ERC, BComú i el PSC pactin -l'opció desitjada per Colau- perquè la capital catalana, a partir d'aquest acord, contribueixi "a cercar una sortida dialogada i acordada a la qüestió nacional (…) deixant enrere la dinàmica estèril dels fronts polítics contraposats i polaritzats".

A banda del manifest, una figura influent dels comuns, Xavier Domènech, ha plantejat en un article a l'Ara que ERC accepti "que el PSC ha de formar part de l'equació". "Llavors, o es realitzaria la proposta dels comuns o el PSC preferiria apostar per subordinar-se a l'eix nacional i es negaria a acceptar un govern d'esquerres", argumenta, tot afegint que "de moment, el PSC ja ha exclòs aquesta possibilitat". Això no obstant, interpel·lant Miquel Iceta, planteja "que guanya qui no bloqueja".

Amb el dia 15 com a data límit en l'horitzó, una tercera opció que ha generat debat és l'oferiment "sense condicions" de Manuel Valls a Ada Colau perquè segueixi sent alcaldessa de Barcelona, comptant amb els vots del PSC. Aquesta opció, que compta amb partidaris en l'entorn dels comuns com Lluís Rabell, és l'altre focus de tensió, juntament amb l'opció de fer alcalde Maragall, en l'altre extrem.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides