Torra exigeix a Sánchez l’excarceració els dirigents ‘indepes’ presos

Espanya demana a l'ONU que inhabiliti per conflicte d'interessos dos membres del grup de treball que va condemnar les detencions de Junqueras i els Jordis
Quim Torra, Pere Aragonés i Meritxell Budó
Quim Torra, Pere Aragonés i Meritxell Budó

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha exigit per carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, l'excarceració dels dirigents independentistes presos, que estan sent jutjats al Tribunal Suprem pel seu paper en el procés independentista. La consellera de la Presidència i portaveu del govern català, Meritxell Budó, ho ha anunciat aquest dimarts en una roda de premsa celebrada després de la reunió extraordinària del consell executiu.

El govern català, en síntesi, demana a Sánchez que usi la Fiscalia General de l'Estat i l'Advocacia de l'Estat per treure els presos independentistes de la presó. També ha remès una petició formal en aquest sentit a la Fiscalia General de l'Estat a través de la Fiscalia Superior de Catalunya.

Paral·lelament, el govern d'Espanya ha reaccionat demanant a l'ONU que inhabiliti dos dels cinc membres del grup de treball sobre detencions arbitràries que van condemnar la situació d'Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, i van instar Espanya a indemnitzar-los.

L'ambaixador espanyol davant l'ONU, Cristóbal González-Aller, ha anunciat aquesta decisió esgrimint que "hi ha un conflicte d'interessos", ja que van treballar amb Ben Emmerson, advocat de Junqueras i els Jordis, en almenys dues causes.

El govern espanyol ja havia desacreditat el posicionament d'aquest grup de treball, al qual va retreure, entre altres punts, que s'havia pronunciat sense saber els delictes que s'imputen als dirigents del procés i que havia considerat que s'està jutjant els dirigents del procés per les seves idees. També ha criticat que omet la importància de la separació de poders, ja que demana l'excarceració al govern espanyol, exigència de la qual es fa ressò Torra.

Segons el govern espanyol, a més, el document d'aquest grup de treball "posa de manifest la necessitat de millorar els mecanismes de control interns per evitar la seva utilització amb fins espuris".

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides