Ecologistes comparen Damià Calvet amb Fraga Iribarne

Acusen el conseller de Territori i l’alcalde de Begur de tenir un “posicionament connivent amb la destrucció del nostre territori”
Protesta contra la destrucció ecològica de Begur a la porta de l'aju
Protesta contra la destrucció ecològica de Begur a la porta de l'ajuntament

La Plataforma Sos Aiguafreda – Salvem la Costa de Begur ha enviat una carta oberta a l’alcalde de Begur, Joan Loureiro (ERC), i al conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet (PDECat), on els recrimina el seu “posicionament connivent amb la destrucció del nostre territori, un territori que vostès asseguren estimar, però que no demostren fer-ho”.

En la carta destaquen que “l'Ajuntament de Begur ha tingut en aquesta legislatura una prolífica activitat urbanística que ha permès que els promotors hagin anat consolidant pretensions immobiliàries prohibides per insostenibles en els sòls més controvertits. Sòls situats tots ells en pendents superiors al 20%, en els quals la Llei, amb independència de quina sigui la classificació urbanística dels terrenys, prohibeix construir res. Amb la seva actuació proactiva, l’Ajuntament de Begur ha reforçat la posició indefensable d'aquests promotors i, inversament, ha afeblit i ha impossibilitat la protecció que requerien els sòls amenaçats”. L’alcalde Joan Loureiro, que es presenta a la reelecció com a cap de la llista d’ERC a Begur, no ha respost públicament a aquesta missiva.

Pel que fa al conseller Calvet, li recriminen que afirmi que no pot aturar projectes immobiliaris adduint que la Generalitat no hi té competències. “Vostè sap, millor que ningú, que la Generalitat, en exercici de les seves competències urbanístiques legalment atribuïdes, ha bloquejat projectes constructors emparats en llicències municipals atorgades sobre sòl urbà, i ho ha fet no fa gaire, tant en el nucli de Pedra, en el municipi de Bellver de Cerdanya, com en l'àmbit de Torre Negra a Sant Cugat. Davant la sospita d'atorgament de llicencies en contra de la Llei (perquè emparen l'edificació en pendents superiors al 20% i implanten models d'ordenació clarament NO sostenibles) qualsevol persona, i més encara la mateixa Generalitat de Catalunya, pot instar la seva revisió d'ofici, perquè l’empara la Llei de Procediment Administratiu i perquè ho exigeix la Llei d'Urbanisme”.

Finalment, comparen Calvet i Loureiro amb l’ex-ministre franquista Manuel Fraga Iribarne: “Sr. Calvet i Sr Loureiro, cadascú decideix com passar a la història. Molts dels artistes que van elevar aquesta part de la Costa Brava a categoria d'obra d'art així ho van fer i van triar bé. També ho van fer uns altres, però en sentit contrari, com el Sr. Manuel Fraga Iribarne, que fa 50 anys, el dia 5 de juliol de 1969, quan va inaugurar la Delegació Provincial d'Informació i Turisme de Girona va defensar el mateix model de turisme que avui estan defenent, tant l'Ajuntament de Begur, com la Generalitat de Catalunya: promovent l'explotació de la Costa Brava basant-se en la cerca d'inversions immobiliàries (la majoria estrangeres), com a mecanisme de dinamització de l'activitat turística i econòmica, sobrepassant els límits dels ecosistemes i la capacitat de càrrega del territori, i sense la previsió de cap mesura de contenció als abusos que el model proposat provoca. Aquest model és el que el Sr. Fraga defensava”.

I acaben la carta, datada el 29 de març, demanant-los que “llegeixin “Les 5 Histories de Mar” de Josep Pla i els poemes de “Tot és ara i res” de Joan Vinyoli, que contemplin les pintures dels paisatges de Begur d'Ernest Descals i que admirin en la pel·lícula “Los Tarantos” la força de la dansa flamenca que “Mas Pinc” va inspirar a Carmen Amaya, per a que es replantegin la seva decisió de passar a la història com els que van cooperar necessàriament a destruir la identitat de la seva font d'inspiració”.

 

(Visited 84 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari