Igualdada es revolta contra el nou Esclat

L'obertura d'una gran superfície del grup Bon Preu a Igualada no agrada al comerç, que creu que la ciutat està saturada
Marc Castells, alcalde d'Igualada
Marc Castells, alcalde d'Igualada

L’alcalde d’Igualalda, Marc Castells –home fort del PDeCat–, va guanyar-li l’alcaldia al socialista Jordi Aymamí en les eleccions de 2011 prometent captar empreses per salvar una ciutat castigada per la crisi i l’atur. Amb el pas del temps, aquelles empreses s’han convertit en grans superfícies comercials, i poc més. L’anunci d’un Esclat, del grup Bon Preu, pot ser la gota que farà vessar el got de la paciència del petit comerç igualadí. De moment, Castells té en contra tota l’oposició igualadina. Això no obstant, disposa de majoria absoluta. Les associacions comercials de la ciutat tampoc veuen l’obertura amb bons ulls. Al pas que va, Igualada va camí de convertir-se en la capital de les superficies comercials.

El Grup Bon Preu preveu invertir 13 milions d’euros en l’obertura d’un supermercat Esclat a l’antiga fàbrica tèxtil Vives Vidal d’Igualada, un important edifici emblemàtic de la ciutat que va formar part de la història de la indústria tèxtil. La intenció de la companyia és conservar part de l’edifici i realitzar obres de millora en la mobilitat i urbanització de l’entorn de la zona. El nou Esclat tindrà una sala de vendes d’uns 3.900 metres quadrats i disposarà d’aproximadament 400 places d’aparcament. L’edifici disposa de tres plantes i un soterrani: en una d’aquestes plantes s’ubicarà el supermercat i una altra planta de 1.600 metres quadrats se cedirà a l’Ajuntament d’Igualada perquè la destini a equipaments.

El govern de Castells s’ha quedat sol aprovant la modificació puntual del planejament urbanístic que transforma els usos industrials de l’antiga fàbrica per facilitar la instal·lació de la nova superfície. El PP s’ha abstingut i ERC, Socialistes d’Igualada, CUP i Decidim Igualada han votat en contra. La saturació de superfícies comercials, l’afectació que pot tenir en el petit comerç, i la possible destrucció de llocs de treball en el mateix sector han estat alguns dels arguments opositors.

Des d’ERC, Enric Conill ha qüestionat l’interès públic de la modificació urbanística i ha assenyalat que les millores en la vialitat de la zona “donen resposta al problema que el mateix equipament generarà” i, a més, “es perden places d’aparcament”. El regidor creu que la implantació de la nova superfície comercial “consolida la funció que tenim de ciutat dormitori”. Conill també ha reivindicat que decisions que aquesta “cal consensuar-les amb els actors afectats”.

El portaveu socialista, Jordi Riba, ha assenyalat que aquesta és la tercera modificació puntual del planejament urbanístic que té com a finalitat la implantació d’una gran superfície. Abans de Bon Preu, Mercadona i ALDI van requerir aquesta eina urbanística per a la seva instal·lació.

Per a la CUP, aquest és “un nou episodi d’urbanisme a la carta” i “una modificació del tot servicial”, en paraules del portaveu Albert Mateu. El regidor creu que “a mig termini veurem perillar llocs de treball en altres establiments”. Dario Castañé (Decidim Igualada) ha lamentat que es facin “operacions a mida sense necessitat” que “hipotequen el futur de la ciutat”.

Pel que fa al govern, el tinent d’alcalde de Qualitat Urbana, Jordi Pont, ha defensat l’interès públic de la modificació i ha assenyalat que Igualada es situarà a la mitjana catalana en superfície comercial en ciutats de la seva mida amb les obertures de l’Esclat i el Consum que es vol fer a Cal Font.

(Visited 42 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari