Iceta proposa una hisenda pròpia catalana

El PSOE veu raonable la iniciativa del líder dels socialistes catalans, i el PP i Ciutadans s'hi oposen
Miquel Iceta
Miquel Iceta

El líder del PSC, Miquel Iceta, proposa la creació d’una Hisenda catalana que gestioni tots els impostos; la cúpula de la mateixa estaria dirigida de forma paritària pel Govern espanyol i Generalitat. La presència de l’Estat marcaria la diferència amb el règim foral d’Euskadi i Navarra.

El que Iceta proposa en un article publicat al diari El Mundo seria desenvolupar la política fiscal de l’Estatut de 2006 com mai s’ha fet. La inspecció també dependria de la Hisenda catalana.

En la seva tribuna, el candidat a la presidència de la Generalitat també demana que augmentin els percentatges de la cessió de l’IVA, IRPF i els impostos especials i crear un fons de garanties per repartir l’import dels tributs entre les comunitats autònomes.

D’aquesta manera el Govern transferiria a l’Estat l’import dels impostos sobre els quals no té competència i es podria quedar de manera immediata els diners dels contribuents catalans, sense esperar que torni des de l’Estat, que de vegades triga dos anys.

El PSOE defensa i creu “absolutament raonable” la proposta d’Iceta. Com ha explicat el secretari d’Economia de l’Executiva, Manuel Escudero, aquesta proposta, que “s’inscriu dins el sistema del règim comú” no només és assumida per Ferraz, sinó que va ser aprovada fa cinc mesos a Barcelona en una reunió conjunta de les executives del PSOE i del PSC.

Escudero ha explicat que el que el PSC defensa és la creació d’un consorci tributari format per l’agència Tributària estatal i l’agència de la Generalitat que tingui la competència per a “gestionar, recaptar, liquidar i inspeccionar tots els impostos”.

D’altra banda, tant PP com Ciutadans, i també el mateix Govern, han rebutjat la iniciativa en considerar-la ineficaç i per considerar també que donaria “una imatge de triomf a l’independentisme”.

 

(Visited 34 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari