El Constitucional avala amb objeccions la via exprés del Parlament

Considera que la lectura única és constitucional sempre que no exclogui la introducció d'esmenes
Tribunal Constitucional
Tribunal Constitucional

La polèmica reforma del reglament del Parlament de Catalunya impulsada el juliol passat per Junts pel Sí i la CUP, l’anomenada via exprés, s’adequa a la Constitució espanyola.

Així ho ha assenyalat el Tribunal Constitucional aquest dimecres, en una sentència en la qual avala la modificació de l’article 135.2 del reglament de la Cambra catalana, considerant legal que permeti l’aprovació de lleis per lectura única a petició d’un sol grup, sempre que es permeti la introducció d’esmenes.

Per aquesta raó el Tribunal Constitucional ha dictat una sentència interpretativa, que imposa una única manera de llegir el nou redactat de l’article, en el sentit que la lectura única ha d’acceptar sempre les esmenes dels altres grups.

L’advocacia de l’Estat va portar la reforma del reglament davant el Constitucional, en considerar que hi havia risc que no es permetessin aquestes esmenes, el que hagués suposat una vulneració del dret a la participació dels diputats.

La modificació introduïda per la majoria independentista va fer que el procediment de lectura única passés de requerir el suport de tots els grups per iniciar-se a necessitar únicament el suport de dos grups.

JxSí i la CUP van introduir aquesta modificació amb la idea de poder aprovar les lleis del referèndum i de transitorietat per la via exprés però, davant la suspensió del Constitucional, en els plens dels dies 6 i 7 de setembre van acabar usant una altra via.

Durant aquells plens l’oposició es va queixar pel que consideraven una vulneració dels seus drets com a diputats. La principal queixa era que el procediment de lectura única no els permetia reclamar un informe sobre les lleis al Consell de Garanties Estatutàries.

Amb tot, en els dos debats es va permetre l’entrada d’esmenes, obrint uns terminis previstos per a això tal com interpreta el Constitucional que ha de fer-se un procediment d’aquest tipus.

(Visited 35 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari