SOS a la universitat pública catalana

La UB, la UB i la UPC denuncien l'ofec per infrafinançament
sos rectors ub uab upc
sos rectors ub uab upc

Els rectors de la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han comparegut públicament aquest dilluns per alertar que la manca de finançament ha dut aquests centres, que concentren més de dues terceres parts dels universitaris catalans, a una situació límit. De fet, pronostiquen que si no es reformula el model de finançament, les universitats “s’enfonsaran”.

Es tracta, així doncs, d’un SOS que interpel·la la Generalitat de Catalunya, per bé que el rector de la UB, Joan Elias, ha remarcat que la compareixença conjunta de tots tres davant dels mitjans no ha estat un acte contra ningú.

Elias veu perillar la qualitat de l’ensenyament i, consegüentment, “les posicions d’excel·lència” en els rànquings, sobre els quals troba “un miracle que estiguem tan amunt, i un miracle no es pot mantenir”. Així mateix, ha comparat les xifres de la UB -més de 60.000 alumnes i 400 milions d’euros de pressupost- amb les de la Universitat de Copenhaguen -40.000 estudiants i 1.200 milions-.

Enric Fossas, rector de la UPC, ha manifestat que amb els ingressos públics “no cobrim ni el capítol u”, referint-se al personal. Margarita Arboix, rectora de la UAB, veu impossible actualitzar titulacions i generar-ne de noves amb la dotació pressupostària actual. També ha destacat que Portugal i Itàlia han incrementat els recursos destinats a les universitats.

A Catalunya, els pressupostos de les universitats públiques han disminuït entre el 20% i el 25% els darreres sis anys, han recordat. Fossas ha exposat que caldria que la Generalitat destinés un mínim de 1.000 milions d’euros a curt termini, per la qual cosa troba insuficients els 700 milions previstos en els pressupostos que la Generalitat. De fet, ha dit que l’objectiu a mitjà termini hauria de ser duplicar aquests 700 milions.

La UB, la UAB i la UPC, en aquest context, també comparteixen problemes derivats de l’envelliment de les seves instal·lacions i dels seus professors.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides